Днес Германия огдава почит на участниците във въстанието срещу социалистическата диктатура, което избухва в над 700 населени места в бившата ГДР преди точно 70 години. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер заяви в Бундестага, че дълго време участниците в това въстание не са получавали нужното признание и това трябва да се промени.

„17 юни е ден на гордост за хората в бившата ГДР, които се надигнаха срещу диктатурата", заяви федералният президент  Франк-Валтер Щайнмайер пред Бундестага днес. Депутатите и управляващите се събраха там, за да почетат 70-годишнината от въстанието. През юни 1953 г. близо един милион източногерманци излизат по улиците на градове и села, за да протестират срещу диктатурата. Повече от петдесет души загиват -  те са разстреляни, екзекутирани, почиват от раните си или в ареста."

„Само през първата половина на 1953 година над 200 000 души бягат от ГДР в западните провинции. В средата на юни над 1 милион мъже и жени излизат на бунт. Навсякъде в страната хората издигат глас за свободни  и справедливи избори, за освбождаване на политическите затворници и за обединение на Германия. В Берлин един работник изразява най-точно целта на това въстание, когато пред тогавашни Министерски съвет се качва на една маса и извиква към социалистическото правителство: „Искаме свобода!“, каза президентът.

Въстанието от 1953 година е началото на движенията за свобода в цяла Източна Европа, посочи той. "Тази Европа на свободата, за която толкова много хора са се борили, страдали и са положили живота си, тази Европа днес отново е застрашена", каза той.

Ето защо Германия застава твърдо на страната на Украйна. "Ето защо ние подкрепяме народа на Украйна, заедно с нашите партньори", каза Щайнмайер, "защото на тази годишнина от 17 юни ние мислим и за украинците, които днес се борят срещу липсата на свобода и потисничеството."

Той добави, че си спомня за всички онези, които поставят живота си на карта; които се грижат за ранените, скърбящите, възрастните хора и децата; които поддържат обществения живот или възстановяват разрушените градове. "Всички тези хора се нуждаят от нашата подкрепа, всички те разчитат на нас - нека не ги изоставяме", каза федералният президент.