Един от най-популярните онлайн форуми - Reddit - "замлъкна" за 48 часа в последните два дни. Причината - компанията реши да иска пари за достъп до ключов интерфейс, важен на модераторите, а в отговор модераторите затвориха 8000 канала в платформата.

Хиляди от т.нар. subreddit-и, или подфоруми в Reddit все още са отворени само за членове, от което компанията зад платформата губи постоянно пари от реклама. Но и не отстъпва от решението си да направи програмния интерфейс платен. А според модераторите, които така или иначе работят доброволно, това ще ги принуди да плащат много, за да продължат поддръжката на общностите си.

"Мисля, че е време да порастнем и да се държим като възрастна компания. Тези хора, които са бесни, са бесни защото получаваха нещо безплатно, сега няма да е безплатно", обяви главният изпълнителен директон Стийв Хъсман пред американското национално радио.

Пред NBC той определи модераторите като "поземлени владетели". И изтъкна:

“Като си политик или бизнесмен, си отговорен пред своя електорат или клиенти. Политикът трябва да бъде избран, а бизнесменът може да бъде уволнен от акционерите си. А в Reddit аналогията е най-близка до поземлени владетели. Това са хора, които са дошли първи, могат да останат и да предават властта на своите наследници, което не е демократично."

Затова ще се мисли и за методи модераторите да бъдат сменяни по-лесно, добавя още той.

Много модератори още обещават да продължат протеста - някои в подфоруми с над 40 млн. абонати - но е възможно много от тях да изгубят правата си, ако членовете на общностите им омръзне да са изолирани.

Платформата има по 1,7 милиарда посещения месечно, над милиард регистрирани в над 100 000 общности, а рекламните приходи за миналата година са над 520 млн. долара. Сайтът е забранен от Китай, Северна Корея, Индонезия и Турция. Има и българска общност със 150 000 потребители.