"Продължаваме промяната"-"Демократична България" поискаха днес в декларация оставката на назначения за временно изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, бившия заместник на отстранения главен прокурор Иван Гешев.

Назначението от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) е противоконституционно и Сарафов няма изискваните от закона качества за поста, се казва в декларацията.

"България има нужда от истинска съдебна реформа. Подмяната на Гешев със Сарафов е фарс, а не реформа. Няма спор, че г-н Гешев не притежаваше високите морални и професионални качества, за да заема длъжността главен прокурор. Затова и неговото отстраняване бе отдавна необходимо - пишат от ПП-ДБ. -Но изборът на негов заместник вместо да отговори на очакванията на обществото за прозрачност и честност на процедурата, стана отново при порочна прибързаност и тайнственост".

Според коалицията процедурата е проведена от прокурорската колегия на ВСС, въпреки че съобразно Конституцията на България, изборът на Главен прокурор се извършва от Пленума на ВСС.

"Този избор води до огромна концентрация на правомощия в едно единствено лице – по-висока дори от тази, с която разполагаше инструментът в ръцете на Господ г-н Иван Гешев, тъй като Сарафов възнамерява да остане директор на Национална следствена служба", се казва в документа.

Той припомня, че Сарафов е бил част от екипа на Гешев, който е държал "дела на трупчета" и че е активен участник "в разразилия се конфликт между институциите, имащи отношение към разследването и разкриването на престъпления в Р. България – Прокуратурата и Националната следствена служба".

"Считаме за недопустимо лице, срещу което има подадени сигнали за извършени престъпления, да изпълнява, макар и временно, функциите на Главен прокурор - пише още в декларацията. - Г-н Сарафов не отговаря на изискванията за заемане на новата си длъжност, съгласно чл. 170, ал. 4 и 5 от Закона за съдебната власт – изявена независимост, воля за налагане на законността, принос за утвърждаване на правовата държава и др."

Двете партии предупреждават, че ако Сарафов сам не подаде оставка "министърът на правосъдието Атанас Славов ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избор на Сарафов за временен главен прокурор".