Бившият министър-председател Кирил Петков обяви днес, че сам се отказва от депутатския си имунитет, който беше поискан от вече отстранения главен прокурор. 

Петков, когото Гешев обвини на 12 юни, че е подал невярна декларация за двойното си гражданство, преди да стане премиер, заяви, че не вярва, че разследването срещу него ще се води честно и прозрачно при определения днес от ВСС за ИД главен прокурор Борислав Сарафов, бившия заместник на Гешев.

"Замяната на Гешев със Сарафов е имитация. Това не е съдебна реформа", пише Петков в социалната мрежа. "Заявката на г-н Сарафов за ревизия на внесените искания за снемане на депутатския имунитет не е начинът, по който трябва да се води обективно и прозрачно обследване на фактите по всяко от исканията. Ако оттегли исканията, Сарафов ще възпрепятства публичността, осигурена от временната комисия по имунитетите, и дела отново могат да се озоват “на трупчета”.

Сарафов каза днес, че възобновените наскоро дела от прокуратурата, включително разследванията, по които се поискаха депутатски имунитети, ще се допита до колегите си и ако трябва, ще се назначи ревизия.

"Днес реших да дам имунитета си, защото не искам да разчитам на нелегитимното назначение на г-н Сарафов да решава дали да оттегли искането за моя имунитет или не", написа Петков.

Той съобщи още, че се е запознал с документите, внесени в парламента и се натъкнал на факти, заради които коалицията му е искала да направи временната комисия за имунитетите. Тези факти включват три последователни отказа от Софийската района, градска и апелативна прокуратура да образуват досъдебно производство срещу него с аргумента, че нямат данни за извършено престъпление. 

На 30 май т.г. постановленията на трите цитирани прокуратури са отменени от Главна прокуратура под ръководството на Иван Гешев с довода, че са тълкували неправилно закона и на 31 май т.г. срещу Петков е образувано ново досъдебно производство, пише той.

"И всичко това те успяват да направят от 30 май до 31 май 2023 г. - каква бързина и в какъв важен момент за г-н Гешев", пише Петков. "Призовавам прокуратурата да направи всички документи по тази преписка публично достояние, за да стане ясно на целия български народ, а не само на народните представители, как прокуратурата продължава да бъде инструмент за политически натиск".

"Но пак заявявам, че пътят не е да сменим Гeшев със Сарафов, а трябва истинска съдебна реформа, след която институциите, а не удобни назначения гарантират справедливост и честен съдебен процес. Ние няма да спрем, докато истинската промяна, а не имитацията, бъде постигната", добавя той.