Германското издание Stern опровега напълно една от последните пропагандните тези на Русия, която се базира на измислена статия в същата медия. Става дума за твърдения, че според информация на изданието началникът на украинското главно разузнавателно управление Кирил Буданов бил ранен и в кома, съобщава Gordonua. 

Информацията първи представи главният руски пропагандист Владимир Соловьов в своя канал в "Телеграм", приписвайки информацията именно на Stern. Според него, журналистите на изданието били общували с лекари в болницата, където е хоспитализиран Буданов. В публикацията му се казва, че началникът на управлението е получил мозъчно увреждан от черепно-мозъчна травма. По-късно подобни публикации се появиха и в други канали, включително беларуски. 

"Единственият проблем е, че Stern никога не е публикувал подобна статия. Последната статия за шефа на разузнаването Буданов е от 28 февруари и съобщава за неговата оценка за това дали Китай ще достави оръжие на Москва", се казва в позицията на Stern.

Изданието подчертава, че подобни "новини" очевидно се публикуват на множество езици в различни платформи, които Русия използва за разпространението на фалшиви новини, като най-вече се използва италианската новинарска агенция Nova news. 

"Фалшивите новини изглежда са част от по-голяма руска дезинормационна кампания, насочена конкретно срещу Буданов", се казва още в изявлението на Stern.