Министър-председателят Николай Денков се включи днес лично заседанията на областните кризисни щабове във Враца и Монтана. И посети пострадали от наводненията след пороите в последната седмица, съобщи пресцентърът на Министерски съвет.

От утре пък започват срещите на новия МВР министър Калин Стоянов с кметовете на общините, пострадали от наводненията. Той ще ръководи Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, която трябва бързо да отпусне средства за възстановяване на пострадалите райони. А за тази цел трябва да има ясна и прозрачна методика за оценка.

"Много е важно тя да работи постоянно, като започнем да отстраняваме проблемите от най-рисковите места“, подчерта Денков.

С кметовете по места и с областните управители премиерът обсъдил възможностите за предприемане на повече действия за предотвратяване на подобни кризисни ситуации. Денков е категоричен, че правителството ще води регулярен диалог с местната власт, за да се вземат конкретни мерки като почистване на речните корита и изграждане на диги, където е необходимо.

Премиерът благодари на всички институции за бързата реакция и разгледа пораженията върху инфраструктурата в село Хайредин. Заради планирано изпускане на язовир Огоста снощи, там превантивно са евакутирани девет семейства и стада със селскостопански животни - но днес са се завърнали.

В днешната обиколка на засегнатите райони заедно с премиера Денков са се включили началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов и заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров.