Правителството ще отпусне помощи в подкрепа на засегнатите от наводненията домакинства, съобщиха късно днес от МС. Министерството на труда и социалната политика е създало организация още в рамките на месеца пострадалите да могат да получат еднократната помощ в размер до 1512 лв. Сумата ще бъде отпусната веднага след одобрение на заявленията на нуждаещите се от Агенцията за социално подпомагане.

Ситуацията в страната остава тежка

Тази вечер от пресцентъра на правителството съобщиха че е създадена организация при нужда от евакуация на градове и села в непосредствена близост до река Огоста. Областните управители на областите Монтана и Враца са в готовност да евакуират жителите на село Хайредин (Врачанско) и на град Бойчиновци, селата Портитовци, Ерден, Кобиляк и Лехчево, и ниските части на селата Мърчево, Владимирово и Громшин (Монтанско).

Решението за евакуация ще се вземе в случай, че по разпореждане на „Напоителни системи“ се наложи да се покачи нивото на река Огоста заради контролирано изпускане на водите на язовир Огоста, съобщават от МС.

По-рано временно бе ограничено движението по активната лента в посока Варна, при 32-ри км на автомагистрала "Хемус" поради наводнен участък, съобщиха от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). 

Трафикът се осъществяваше в изпреварващата лента. Шофирайте внимателно, предупреждават от АПИ.

Новият социален министър Иванка Шалапатова посети поредица от населени места, тежко пострадали от наводненията. Тя обеща финансова помощ за пострадалите от дъждовете и във Врачанско при посещението й в най-пострадалото село Лиляче, съобщиха от община Враца.

На място кметът Калин Каменов е поел ангажимент експерти от администрацията да оказват съдействие при попълване на заявленията за помощ. Подкрепа на община Враца за възстановяване на щетите ще окажат освен от Министерство на труда и социалната политика и от Българския Червен кръст, регионалните дирекции на „Социално подпомагане“ и „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Към момента в Лиляче укрепват диги, отводняват къщи и обезпаразитяват засегнатите участъци. Принудително се изпуска язовир “Агов дол” чрез монтиране на сифон от “Напоителни системи”, съобщиха още от община Враца, цитира БТА.

Освен доброволците от селото в почистването се включиха народните представители Красен Кръстев и Мартин Харизанов, общински съветници и служители на администрацията. 

За БТА кметът на с. Лиляче Вероника Ценова по-рано каза, че над 30 са частните домове, които се нуждаят от отводняване, сериозно засегнати са четири улици, има и такива, които са покрити с донесени наноси и чакъл.

Снощи в община Враца бе обявено частично бедствено положение заради поройните дъждове и наводненията, които те предизвикаха. Според информацията от общината в момента е нормална ситуацията в другите засегнати села Баница, Чирен, Горно Пещене и Веслец, където екипите продължават работа по отстраняване на щетите. Кризисният щаб продължава денонощно да следи ситуацията в община Враца, извършват се непрестанни проверки на речни корита и язовири. 

Освен в община Враца частично бедствено положение е обявено и в общините Криводол и Мездра.

Това става, след като по-рано бе обявен оранжев и жълт код в множство области на страната.

При посещение по-рано в Берковица Шалапатова припомни за еднократните помощи в размер до 1512 лева, които пострадалите могат да получат от Министерството на труда и социалната политика и обеща заявленията за подпомагане да бъдат разгледани максимално бързо и още до края на юни средствата да бъдат получени. Вече се раздават помощи в перилни и почистващи препарати, храни, минерална вода.

Министър Шалапатова прикани хората от различни части на България, в които няма наводнения, да помогнат с каквото могат пострадалите в Берковица и област Монтана.

Към момента няма данни за бедстващи или застрашени хора в резултат на обилните валежи в някои райони на страната, съобщиха от МВР. 

На 40 сигнала са реагирали екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДБПЗН) от полунощ до 12:00 часа. От тях четири сигнала са за пожари, 35 за аварийно-спасителни дейности и един фалшив сигнал. 

Силите и средствата на звената на ГДПБЗН участват в локализирането и ликвидирането 35 произшествия, с 42 единици техника и 105 служители. 

След преминалия през района на гр. Дунавци силен дъжд и преливане на река над дигата, са наводнени около 60 къщи и дворове, водата на различните места е с различно ниво - от 60 см до 100 см. Към момента на терен работят три екипа от пожарната във Видин - извършват дейности по отводнявания в мазета и дворове. Евакуирани са хората от ниската част на града. Няма сведения за бедстващи хора. Реката се е прибрала в коритото си.

Обявено е бедствено положение в община Димово.

На територията на София работят два екипа от столичната пожарна служба, като усилията са насочени към отводняване на частни домове в кварталите „Нови Искър“ и „Витоша“.

По информация на „Напоителни системи" ЕАД –  клон „София", към момента в язовир „Искър" има наличен 12% свободен обем; язовир „Панчарево" е 1,80 м под кота от преливника, изпуска се с 15 куб. м в секунда.

В началото на с. Батулия, общ. Своге пътят към махалите „Ръсево усое" и „Широка поляна" е компрометиран от свлякла се земна маса, той е непроходим за превозни средства, няма и електрическо захранване в махалите. Към момента няма бедстващи хора. Над селото има и  откъснати два малки моста, съобщават от полицията.

В с. Владо Тричков пътят към махала Радач е изровен и затлачен от земна маса, на места отнесен. Няма бедстващи хора там.

Към 12:00 часа седем екипа от пожарната в Монтана извършват дейности по отводнявания в мазета и дворове в селата Крапчене, Трифоново, Сумер, Долно Белотинци, Гаврил Геново и Боровци.

Осигурено е непрекъснато наблюдение на язовирите „Клисурица", „Хр. Смирненски" и „Огоста", с помощта на хидромодул се извършва при необходимост изпускане на водите.

Ето и пълното съобщение на правителствения пресцентър:

Правителството отпуска помощи на засегнатите от наводненията

Продължават усилията по отводняване, няма данни за бедстващи хора

Правителството ще отпусне помощи в подкрепа на засегнатите от наводненията домакинства. Министерството на труда и социалната политика създаде организация още в рамките на месеца пострадалите да могат да получат еднократната помощ в размер до 1512 лв. Сумата ще бъде отпусната веднага след одобрение на заявленията на нуждаещите се от Агенцията за социално подпомагане, която ще съдейства на гражданите за попълване на документите. Паралелно с това, чрез Агенцията по заетостта, по заявка на общината и с финансиране от МТСП, безработни ще бъдат ангажирани да помогнат с почистване, пазаруване, координация на помощите и други належащи нужди на засегнатите. Още от началото на наводненията социалните работници към Дирекции "Социално подпомагане“ на МТСП започнаха посещения в домовете на пострадалите, за да направят цялостна оценка на нуждите. Специално внимание ще бъде обърнато на децата, които са били свидетели на наводнението. Всички пострадали могат да потърсят безплатна психосоциална подкрепа и на горещия телефон на БЧК 0800114 66.

135 000 литра питейна вода от Държавния резерв вече стигнаха до хората в най-засегнатите от наводненията райони, които са с нарушено водоснабдяване. Правителството осигури 90 000 литра за община Етрополе и 45 000 литра за област Монтана.

Продължават усилията по отводняване и почистване на засегнатите райони.

В област Враца са пострадали част от къщите в село Невянин. На място са екипите на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР. На близкото язовирно съоръжение се извършва изпускане на водите, като в последния час е отчетен застой в покачването на нивото на язовира. Правителството е в постоянен контакт с областния управител на Враца и местната власт.

В област София-град на терен работят 2 екипа от столична дирекция ПБЗН. Усилията са насочени към отводняване на частни домове в квартал – Нови Искър. По информация на „Напоителни системи“ ЕАД – клон „София“, към момента в язовир „Искър“ има 12% свободен обем; язовир „Панчарево“ е 1,80 м под кота от преливника, изпуска се с 15 куб. м в секунда. Поради покачване на нивото на река Яна - София, и река Елешница (Матица) - София област, като превантивна мярка ще бъдат изградени диги от чували. Създадена е необходимата организация.

В област Монтана 3 екипа от регионалната дирекция ПБЗН отводняват мазета и дворове в селата: Крапчене, Трифоново, Сумер, Долно Белотинци, Гаврил Геново и Боровци.

Осигурено е непрекъснато наблюдение на язовирите „Клисурица“, „Хр. Смирненски“ и „Огоста“, с помощта на хидромодул при необходимост се извършва изпускане на водите.

В област Видин, след преминалия през района на гр. Дунавци силен дъжд и преливане на река над дигата, на терен 3 екипа с 6 мотопомпи от РДПБЗН – Видин отводняват около 60 къщи и дворове.

66 военнослужещи от Сухопътните войски и днес оказват помощ на жителите на Берковица. С помощта на 10 специализирани машини те продължават да разчистват пътната и критичната инфраструктура, както и речното корито на река Раковска. Хиляди чували с пясък укрепват дигите на реката.

В пълна мобилизация във връзка с наводненията в страната остават премиерът, ресорните министерства, областните управители и местните власти