Китайският президент Си Цзинпин прие днес в Пекин държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, предадоха световните агенции, подчертавайки срещата като успех на визитата, целяща да намали напреженията в двустранните отношения и да подготви евентуална среща между президента на САЩ Джо Байдън и Си. 

Разговорът между Си и Блинкън в Голямата зала на народа се очакваше, но никоя от страните не беше я потвърдила, докато представител на Държавния департамент направи това час преди началото ѝ, предаде Асошиейтед прес.

В репортаж от срещата, излъчен от китайската държавна телевизия CCTV, се чу Си да казва: “Двете страни се споразумяха да следват общите разбирания, които президентът Байдън и аз постигнахме в Бали" - вероятно позоваване на разговорите им по време срещата на върха на Г-20 в Индонезия през ноември 2022 г.

В предишни контакти между Блинкън и висши китайски официални лица страните изразиха воля да разговарят, но показаха малко склонност да се отклонят от втвърдените си позиции по спорни въпроси като Тайван, човешките права в Китай и Хонгконг, китайската военна експанзия в Южнокитаско море, войната на Русия в Украйна, припомни АП.

Си каза, че двете страни са постигнали напредък и са стигнали до съгласие по "някои специфични въпроси", без да даде подробности.

“Това е много добре", каза Си, цитиран от агенцията. “Надявам се, че чрез това посещение, господин секретар, ще дадете още положителен принос за стабилизиране на китайско-американските отношения", добави той.

По-рано днес Блинкън се срещна с най-високопоставения китайски дипломат Ван И в началото на втория ден от визитата си в Китай. 

Блинкън и Ван се ръкуваха пред знамената на САЩ и Китай в правителствената резиденция "Дяоюйтай" в западната част на Пекин, преди да влязат в заседателната зала, придружавани от своите делегации.

До последия момент преди срещата със Си не беше ясно дали тя ще се състои, предаде Ройтерс, позовавайки се на източник от Държавния департамент. 

В първия ден от визитата си Блинкън проведе "откровен" и "конструктивен" разговор с китайския си колега Цин Ган. Срещата между двамата водещи дипломати е продължила над седем часа и половина и те са обсъдили теми като Тайван, човешките права и спирането на потока от Китай към САЩ на вещества, използвани за производството на фентанил - наркотик 50 пъти по-силен от хероина и често смесван с други видове дрога. 

Двете страни са изразили желание да стабилизират двустранните отношения, въпреки "дълбоките" различия, както се изрази един американски представител.

Освен това е било договорено Цин да посети Вашингтон, макар че засега няма обявена официална дата. 

"Въпреки слабите очаквания за какъвто и да е пробив по време на визитата на Блинкън в Пекин, все още има надежда, че двете страни могат да запазят "долната граница" в отношенията си", се казва в публикувана днес редакционна статия на китайския в. "Глобъл таймс".

Американски длъжностни лица снощи са заявили пред журналисти, че нямат илюзията, че въпросите ще бъдат решени с няколко срещи, но започването на разговори само по себе си е постижение.

"Това ще бъде процес на постоянна дипломация", е казал високопоставен представител на американския Държавен департамент, пожелал анонимност.