Украинските войски са освободили селото Пятихатки в Запорожка област, което според украински военни експерти е имало важна роля в руската отбрана, потвърди днес украинската зам.-министърка на отбраната Анна Маляр.

Запорожка област е една от четирите украински области, които Русия обяви за свои територии, след като успя частично да ги окупира през 2022 г. Другите три са Донецка, Луганска и Херсонска.

Вчера украинските сухопътни войски съобщиха в Телеграм за освобождението на селото и публикуваха снимка и видео на свои войници в него, позиращи пред камера със знамената на своите части. За последните две седмици украинските сили, действащи в направленията към Мелитопол и Бердянск (на западния бряг на Азовско море в Южна Украйна) докладваха, че са освободили осем села.

Във видеото се казва, че руските войски са избягали от Пятихатки, изоставяйки техниката, оръжието и боеприпасите си.

Пятихатки е било опорен пункт на първата руска отбранителна линия. Превземането му ще позволи на украинските сили да освободят десетки квадратни километри територия без пряко съприкосновение с противника, защото пробивът им ще го принуди да се изтегли под заплахата да бъде обкръжен, обясни в канала си в Телеграм експертът Александър Коваленко от групата "Информационна съпротива".

Британското министерство на отбраната съобщи днес, че през последните 10 дни Русия вероятно е започнала прехвърляне на елементи от своята Днепърска група войски (ДГВ) от източния бряг на река Днепър за укрепване на секторите в Запорожието и Бахмут, предаде Ройтерс.

Пренасочването на ДГВ вероятно отразява становището на Русия, че е голяма украинска атака през река Днепър сега по-малко вероятно след срутването на стената на язовир „Каховка“ и последвалото наводнение, съобщи министерството.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе заседание в висшето военно командване и шефовете на вътрешното министерство и разузнаването, съобщиха украинските медии. Били са обсъдени ситуацията на фронта и подготовката на новите щурмови бригади, чието създаване Киев обяви по-рано тази година. 

В нощта на 18 срещу 19 юни т.г. дронове са атакували окупирания от Русия преди девет години украински полуостров Крим, съобщи назначеният му от Москва управител Сергей Аксьонов. Той каза, че противовъздушната отбрана се е задействала срещу два нисколетящи безпилотни апарата, но не уточни в коя част на полуострова е станало това.

Седем цивилни, сред които и дете, са били ранени тази нощ при украински обстрел на град Валуйки в руската гранична Белгородска област, съобщи губернаторът на областта, предаде Ройтерс.

ТАСС посочва, че ранен мъж е с черепно-мозъчна травма.

Повредени са пет многоетажни сгради и четири къщи, а една сграда се е запалила, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков в приложението "Телеграм".

Отделно от това, Роман Старовойт, губернатор на намиращата се северно от Белгород Курска област, която също граничи с Украйна, заяви, че украинските сили са обстрелвали две села там, но по предварителна информация няма жертви.

Ройтерс не можа да провери през независими източници тези съобщения.

Украйна почти никога не поема отговорност за нападения в Русия или срещу  контролирана от Русия територия в Украйна. И двете страни отричат действията им да са насочени срещу цивилни граждани в продължаващата почти 16 месеца  война.

Взривовете и нападенията в руските региони, граничещи с Украйна, през последните месеци се случват почти всекидневно, като руските официални лица обвиняват или украинските сили, или проукраински настроените диверсанти, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.