Изглежда, че протестите през 2020 г. постигнаха целите си през 2023-та - Иван Гешев не е главен прокурор, Бойко Борисов не е премиер и няма шанс да управлява повече. От една страна звучи добре, от друга - няма особена радост сред протестиралите тогава, някои от които са в парламента - независимо от изявления, че (и) гражданският натиск е изиграл роля за безпрецедентното предсрочно отстраняване на Гешев.

Кой е радост

“Сарафов е радост” - имаше такива постове в социалните мрежи след като прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра шефа на следствието и заместник-главен прокурор за и.д. главен прокурор почти мигновено след освобождаването на Гешев. Изразът е по аналогия с “Гешев е радост” - известната от септември 2019 г. реплика на един малограмотен човек, объркан, като други като него, дали е “за” или “против” Иван Гешев за главен прокурор. Онези, които избраха Гешев, не бяха объркани - искаха точно него, както сега уредиха Сарафов да го наследи. “Това е знак, че се прави още от същото”, заяви публично съдията и член на ВСС Атанаска Дишева – тя е от малцината магистрати, гласували против избора на Гешев за главен прокурор.

Но изборът на Сарафов - онова, което той ще извърши или няма да извърши, както и предстоящата съдебна реформа са най-големите предизвикателства пред управляващата коалиция “Продължаваме промяната”-”Демократична България”. Те са по-съществени дори от това дали добре или зле се справя правителството. Причината е, че тези предизвикателства са основанията за съществуване на двете формации, неразделна част от техния политически бранд. Няколко грешни отговора на тези предизвикателства - и ще ги сполети съдбата на Реформаторския блок, разпаднал се след опрасканата съдебна реформа през 2015 година.

Като аргумент в своя полза, но и застраховка при неуспех, от ПП-ДБ неизменно изтъкват наличието на “само” 63-ма народни представители. С тях и един правосъден министър - по думите на съпредседателя на ДБ Христо Иванов по Дарик радио - “можем само да опитаме”. “И този опит ще бъде в разговор с опонентите ни и с прокуратурата, в която 30 години са работили в антиселекция, и с ВСС, който избра Гешев… Ние се опитваме да променим нещата, този опит е труден, рискован, с не големи шансове, но не се крием и си носим отговорността”, заяви той.

Постфактум

След избора на Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор, ПП-ДБ поиска оставката му, а той пък им отвърна да не се месят в съдебната власт. Правосъдният министър Атанас Славов обяви вчера в две последователни медийни изяви по БНР и bTV, че ще поиска от ВСС да се произнесе дали компетентният орган за избор е прокурорската колегия или пленумът. “За да тръгна да освобождавам някого, първо трябва да съм сигурен, че той е избран по правилата. Ако не се разсеят съмненията, ще заведа дело във ВАС, пледирайки нищожност на взетото решение“, каза Славов. Въпреки това Сарафов най-вероятно ще остане обвинител №1 до избора на титуляр - предвид мнозинството, вземащо досегашните решения на ВСС. Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов го нарече “контролирано”, като заяви, че Борисов и Пеевски стоят зад избора на временно изпълняващия главен прокурор.

В промеждутъка между Сарафов и избора на нов главен прокурор, който няма да е в близките месеци, обществото очаква развитието на “Барселонагейт” - досъдебното производство, за което прокуратурата твърди, че срещу Борисов са събрани доказателства за пране на пари, заради което бе поискан и имунитетът му. Лидерът на ГЕРБ отказа да го даде, а парламентът реши да създаде комисия. А през май все още главният прокурор Гешев обвини Сарафов, че е опитал да задейства прекратяване на проверката в Софийска градска прокуратура, но наблюдаващият прокурор - съученик на Гешев, го предупредил. По всяка вероятност сега Борислав Сарафов отново ще поднови опитите си.

Прекратено обаче беше досъдебното производство за снимките с чекмеджетата с евро и златни кюлчета, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. “Наказателното производство е прекратено на 10 май, като към този момент главен прокурор беше Борислав Сарафов”, аз се намирах в Съединените щати, във Вашингтон, съобщи по този повод по БНТ Гешев.

Целта оправдава Пеевски

ПП-ДБ преглътна и избора на Делян Пеевски в конституционната комисия, вкаран в последния момент от ДПС на мястото на друг техен представител. Въпреки че призоваха той да бъде оттеглен, това не се случи, а срещите за обсъждане на идеите за конституционни промени продължиха. Същността им е да бъдат орязани правомощията на прокуратурата и да се гарантира самоуправлението на съдиите.

“Не ми е комфортно г-н Пеевски да участва в конституционната процедура, но накрая трябва да се съберат 180 гласа, за да може проектът за Конституция да бъде разгледан и да мине по бърза процедура в рамките на три месеца“, обясни по bTV Славов.

Но БСП вече декларира отказ да участва в “бързата писта” за промени, така че такова мнозинство няма да се събере (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС разполагат със 168 депутата, бел.ред.). Затова е по-вероятна хипотезата за бавната процедура със 160 народни представители, стига управлението да е стабилно.

Поради липсата на механизъм за съгласуване на кадрови решения между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС възникна напрежение, но онова, което има потенциал да взриви съюза, е изборът на членове на ВСС и Инспектората на ВСС, а също и на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Двете коалиции имат различни концепции за Антикорупционната комисия, сблъскали се при обсъждането на законопроектите в Комисията по правни въпроси, подкрепила този на ГЕРБ-СДС.

Така че дори някои мутри да са вън, както настояваха протестиращите през 2020 г., по-важното е да имат присъди. Ако политиците си свършат работата.

----------------

*Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

Дойче Веле