"Очаквах, че ще има известно време преди да бъде оповестен и извършен този избор по няколко причини."

Това каза пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Атанас Славов в коментар на избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

Този много бърз избор до голяма степен е бил лишен от достатъчна публичност и аргументация, смята министърът.

Той припомни, че членове на Висшия съдебен съвет смятат, че Пленумът би трябвало да е органът, който избира, а не колегията, "без да коментирам дали това е спорно или безспорно".

Според Славов преди да се мине към избора е било важно да се изработи профил на кандидата, който в максимална степен да съответства на принципите и изискванията, заложени в Закона за съдебната власт. Както и да се види заявката на кандидата. 

"Доколкото разбирам Сарафов обявява курс към реформи, към спиране на злоупотребите с власт от страна на прокуратурата, но много е важно този избор да не е краят на започналата реформа в прокуратурата, да е само началото, защото ние няма да се откажем от конституционните промени, няма да се откажем от съдебните промени в Закона за съдебната власт", каза още министърът, цитиран от БТА. 

Както обявих и преди няколко дни, ВСС ще проведе специално заседание, на което цялата тема и проблематика на натиска, на влиянието, на зависимостите в прокуратурата и въобще в съдебната власт, ще бъдат поставени на масата, припомни Славов.

"Спомняме си казуса „Осемте джуджета“ и много други подобни", добави той. В "Осемте джуджета" беше замесено и името на Сарафов с последните разкази на бившата съпруга на Петьо Петров - Еврото, Любена.

Славов добави и че е получил искане от Антикорупционния фонд казуса "Осемте джуджета" да бъде разгледан във ВСС и ще го постави. 

Министърът коментира, че очаква всякакви опити за политическо или олигархично влияние в прокуратурата, и въобще в съдебната власт, да бъдат осветени и прекратени.

"Предстои да видим дали Сарафов ще е началото на тази промяна или ще е продължаване на досегашни практики", добави Славов.

Той коментира и друга заявка на времения главен прокурор, че ще има ревизия и по отношение на исканите имунитети.  

"Както внасянията на исканията, така и тяхното изтегляне, трябва да е функция на професионална и независима преценка. Не е моя работа да казвам кой какви искания да внася или да изтегля. Надявам се новото ръководство на прокуратурата да има тази независима професионална преценка", каза само.

Министърът уточни, че изборът може да се обжалва само от други кандидати, които са били в процедурата, но "такива не са ми известни" (всъщност днес, в рамките на много странно "телефонно препитване", докато течеше заседанието, още две от заместничките на Гешев изявиха желание за участие - Даниела Машева и Десислава Пиронева, б.р. на Клуб Z).

Лена Бориславова: Поредното падение на Прокурорската колегия на ВСС

"Замяната на Гешев със Сарафов е поредното падение на Прокурорската колегия на ВСС. Именно поради тази причина е необходима истинска съдебна реформа,а не подмяна. Затова ПП-ДБ ще се борим в парламента."

Това беше първата остра реакция във фейсбук на Лена Бориславова от ПП на новината за Сарафов.

"Правосъдие за всеки": Нова схема за овладяване на поста "главен прокурор"

"Явно е, че се прави нова схема за овладяване на тази длъжност за един явно дълъг „временен период“, а после и постоянно, в зависимост от конституционните промени, които предстоят."

Това написа в специална позиция от "Правосъдие за всеки".

И още:

"Очевидно е, че Борислав Сарафов изигра основна роля в процеса по сваляне на Иван Гешев от поста му, както е и очевидно, че дълги години той бе безмълвен регистратор на събитията в прокуратурата, на нейното избирателно действие и бездействие, на изпълнението на поръчки  и „навлизането на политиката в нея“ , както той сам се изрази в острите атаки срещу вече бившия си началник. Остана и сериозна сянка на съмнение е, че именно Сарафов изпълни политическа поръчка по подготовката за свалянето на главния прокурор от поста му и се е свързвал с ръководители на апелативни прокуратури в страната, за да търси тяхното съдействие за вътрешен преврат в прокуратурата."

От инициативата призоват отново да се премахне въобще длъжността главен прокурор, която служела за политическа употреба все повече, а ВСС да се реформира из основи като се намали парламентарната /политическата/ квота в състава му и има нови критерии за избора на неговите членове, както  и евентуалното му разделяне на два съвета – Прокурорски и Съдебен.

От "Правосъдие за всеки" отново заявяват, че този ВСС не трябва да избира нов главен прокурор.

Призовават "днешният избор на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор да бъде обжалван пред ВАС и да се поиска незабавно спиране на допуснатото предварително изпълнение на решението на ПК на ВСС".

"Да се удължи с промяна в ЗСВ едноседмичният срок, в който ВСС следва да открие процедурата за избор на главен прокурор", се иска още в позицията.

Конституционните промени в глава „Съдебна власт“ да бъдат внесени като проекти и процедурата за разглеждането им да започне веднага след изтичането на установения едномесечен срок, като първо гласуване мине до края на юли, преди парламентарната ваканция.

От „Правосъдие за всеки“ обявяват, че "при нужда ще свикаме масов протест срещу опитите за подмяна на играчи със сходни „качества“ и функции“ в прокуратурата вместо радикална промяна!"

Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд беше лаконичен в коментара си за новия избор.

Слави Трифонов: Христо Иванов - Снежанка в ръцете на "Осемте джуджета"

Не закъсня и традиционният коментар във фейсбук на лидера на ИТН Слави Трифонов, както винаги насочен към ПП-ДБ, независимо от темата.

"И каква стана тя?!

Сега Сарафов е главен прокурор.

И какво се промени?

Вие от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" сте големи лавандули.

Бяхте използвани, за да изперете Бойко Борисов и да премахнете основната заплаха срещу него.

Вярно, сега имате власт, но Бойко Борисов може да ви я вземе, когато си поиска.

И сега той ще ви изнудва, ще ви заплашва и ще ви свали, когато сам си реши.

Тоест, той ви употреби, както си пожела!

И вие в неговите очи доказахте, че сте абсолютни аматьори.

Щеше да ми е много забавно, ако не беше тъжно.

Я ми кажете кой сега направи услуга на мафията?

Вие, бе, да - вие!

Трябва да работите нещо друго.

А Христо Иванов се оказа Снежанка в ръцете на „Осемте джуджета“.

Това разбира се е филм за възрастни."

В социалните мрежи многократно потребители припомняха обвързването на Сарафов със схемата "Осемте джуджета" и близостта до Петьо Петров-Еврото . "Осемте джуджета" си има главен прокурор - често повтарян коментар на днешния избор.

Остра реакция публикува и Адела Качаунова - директор на правната програма на БХК:

Прокурорската на колегия на ВСС обаче няма правомощия да избира главен прокурор. Това е превратно упражняване на власт. Главният прокурор на републиката се избира от пленума на ВСС, който изпраща предложение на президента за назначаването му. Тази процедура следва да бъде приложена по аналогия и спрямо избора на временно изпълняващ длъжността.

Тя продължава:

Прокурорската колегия има правомощието да назначава, повишава, понижава, премества и освобождава от длъжност редовите прокурори, и няма причина този олекотен режим да бъде приложен за най-високата длъжност в прокуратурата. Предвидената процедура в Закона за съдебната власт (ЗСВ) за определянето на заместник на административен ръководител не може да бъде основание за избирането на Борислав Сарафов като временно изпълняващ длъжността....

По този начин прокурорската колегия превиши властта, която има по силата на Конституцията и заобиколи и малкото гаранции за избирането на този пост на лице с високи професионални и нравствени качества.

Събитията от 1 май 2023 г. до този момент убедиха обществото, че голяма част от членовете на ВСС не са независими, като това се отнася с особена сила за членовете на прокурорската колегия. С противоречивите си и непрозрачни действия от последните седмици те показаха зависимост от политическата воля на техните неявни господари. След като дълго пренебрегваха становищата на гражданското общество за негодността на Гешев за поста на главен прокурор, те изведнъж провидяха тази негодност едва след изявлението на Мария Габриел, че първата й работа като министър-председател би била да поиска оставката на Гешев. Веднага след това те внесоха едно искане за освобождаването му, а впоследствие го оттеглиха, без да споделят мотиви за действията си. Въпреките продължителните дебати в пленума на ВСС съмненията за политическа ангажираност на членовете на прокурорската колегия само се засилиха.

Назначаването на новия главен прокурор стана без дебати относно неговите качества и не разгледа обилните сигнали за връзки на Борислав Сарафов със скандално известния адвокат Петьо Петров от Видинската адвокатска колегия, известен с прякора си "Петьо Еврото". Прокурорската колегия освен това не разгледа причините оглавяваната от Сарафов Национална следствена служба да е бавила с години разследванията по дела за корупция по високите етажи на властта, нито поиска информация за придобитото имущество от негови преки роднини, за което бе съобщено от медии.

Периодът на управление на Иван Гешев предизвика в обществото нетърпимост към политическата зависимост на представители на съдебната власт. Заради това назначаването на Сарафов за главен прокурор при множество сигнали за накърнен личностен интегритет единствено потвърждава съмненията за сериозно политическо вмешателство. По този начин не се постига независимост на съдебната власт и нейният престиж остава ерозирал.

Поради горното призоваваме всички лица и институции, оправомощени за това по Конституция, да се обърнат към Конституционния съд с искане за тълкуване дали нормата на чл. 168, ал. 7 от ЗСВ е приложима към избирането на изпълняващ длъжността главен прокурор и как прилагането й в днешния случай съответства на правомощията на прокурорската колегия на ВСС съгласно чл. 129, ал. 1 и чл. 130а, ал, 2, т. 7 от Конституцията."