Министърът на правосъдието Атанас Славов предлага включване на допълнителна точка в дневния ред на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) за 22 юни.

"В качеството си на председателстващ Пленума министър Славов предлага да се проведе „обсъждане на органа, компетентен да определи изпълняващ длъжността главен прокурор на Република България“, пишат от пресслужбата на МП.

Както Клуб Z писа, миналия петък членовете на прокурорската колегия (същите, които по-рано предложиха и направиха възможно отстраняването на Гешев), се събраха на извънредно заседание. С 8:1 гласа те избраха Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор на експресно заседание, въпреки че бе съобщено, че две от заместничките на Иван Гешев също нямат против да участват в съревнованието.

Оттогава, а и преди това, се спори дали Пленумът - единственият орган, който избира главните прокурори, не е и този, който да има право да избере временно изпълняващ функциите.

"Като мотиви за това той (Славов) посочва изразените становища, включително на членове на ВСС, представители на професионални правни организации и на академичните среди, че компетентният орган, който може да вземе решение за избор на изпълняващ длъжността главен прокурор, е Пленумът на ВСС. От друга страна, понастоящем, вече има взето решение, но от Прокурорската колегия на ВСС", пишат още от МП.

„Всичко това поражда съмнение във валидността на така взетото решение и повдига сериозно въпроса за легитимността на избора, което несъмнено следва да бъде поставено на вниманието и задълбочено обсъдено от Пленума“, посочва в предложението си министър Славов, цитиран от пресцентъра си.