Дни след като Вашингтон и Пекин отчетоха напредък в преодоляване на двустранните напрежения, се появиха признаци, че те далеч не са изчезнали.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече китайския президент Си „диктатор“ ден след посещение на Блинкън за намаляване на напрежението, пише днес британският „Гардиън“, цитиран от БТА.

Изданието отбелязва, че Байдън е употребил думата, обяснявайки, че Си е бил поставен в неловко положение, след като китайски разузнавателен балон се отклони от курса си по-рано тази година и прелетя над САЩ, тъй като не е знаел за това.

„Причината, поради която Си Цзинпин се разстрои много, е, че когато свалих този балон с два коша, пълни с шпионско оборудване, той не знаеше, че е там“, каза Байдън на прием в Калифорния за набиране на средства за предизборната си кампания.

„Много е смущаващо за диктаторите, когато не знаят какво се е случило. Не е трябвало да отива там, където е бил. Отклонил се е от курса", добави Байдън. 

„Гардиън“ коментира, че американският президент е изрекъл тези думи само ден след посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Пекин, както и в момент, когато двете страни искат да намалят напрежението в ожесточеното си съперничество.

Китай нарече днес коментарите на Байдън "нелепи".

"Въпросните бележки от американска страна са изключително нелепи и безотговорни, тe сeриозно накърняват основни факти, дипломатическия протокол и политическото достойнство на Китай", каза говорителката на китайското външно министерство Мао Нин на редовния си брифинг, цитирана от Франс прес. Тя добави: "Tе са открита политическа провокация".

Друг акцент от думите на Байдън, на който вестникът се спира, е това, че Китай изпитва „реални икономически трудности“.

В тази връзка изданието припомня, че през май китайската икономика е срещнала спънки и не е оправдала прогнозите за ръст на промишленото производство и продажбите на дребно, което само засилва мнението, че Пекин ще трябва да положи по-големи усилия за укрепване на разклатеното си постпандемично възстановяване.

„Дейли телеграф“ се спира на изразеното от Блинкън безпокойство от съобщенията за възможно разполагане на китайски военен обект на територията на Куба.

Изданието отбелязва, че държавният секретар е уведомил Пекин за опасенията на САЩ от подобни действия.

Както съобщи първо вестник „Уолстрийт джърнъл“, Китай иска да разположи в карибската държава военнообучителен център. Перспективата само на 160 км от бреговете на Флорида да се появят китайски войници обаче притеснява Вашингтон.

Затова правителството на Байдън трескаво бърза да пресече в зародиш амбициите на Китай в Карибския регион.

„Файненшъл таймс“ отбелязва по темата, че според Белия дом Пекин и Хавана „от доста време“ развиват сътрудничество в областта на разузнаването.