ГЕРБ номинира Илиана Иванова за еврокомисар. Това каза лидерът на партията Бойко Борисов в парламента.

Вчера от "Продължаваме промяната - Демократична България" номинираха Даниел Лорер.

Решението трябва да вземе председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в консултация с българското правителство. След това Фон дер Лайен трябва да предложи ресор на кандидата, като не е задължително да бъде този на неговия предшественик. Следва изслушване на кандидата в комисии на Европейския парламент, без чието одобрение назначаването му е невъзможно.

Иванова е член на Европейската сметна палата.

"Много познато лице в Брюксел. Нашият комисар е важен. Аз навремето съм участвал, когато се избираха председател на ЕП, ЕС и ЕК и тогава за България беше оставена квота за жена с много хубав ресор от ЕНП и ГЕРБ. И ние днес взехме решение за Илиана Иванова - много познато лице в Брюксел, много компетентна", коментира Бойко Борисов.

Според него издигането на двама кандидати няма да внесе напрежение с ПП-ДБ, защото те нямат политическо семейство извън това, че "Демократична България" е част от ЕНП, както и ГЕРБ. Той изтъкна, че българският еврокомисар трябва да бъде излъчен от най-голямата парламентарно представена партия у нас.

Преди дни говорител на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен каза, че тя предпочита българското предложение за еврокомисар да е жена. С идеята да не се наруши съотношението между половете в Комисията. От България се очаква да даде две номинации.

В Европейската комисия няма получено уведомление от българските власти за двете номинации на еврокомисар, заяви говорителката на ЕК Дана Спинант по време на редовния обеден брифинг.  Тя припомни, че Урсула фон дер Лайен е изпратила писмо до българските власти, в което е поискала две имена. Спинант уточни, че е видяла двете номинации единствено в новините, и допълни, че ресорът на нашия комисар ще бъде коментирано на следващия етап. 

Коя е Илиана Иванова?

Предложената за български еврокомисар от ГЕРБ Илиана Иванова има магистърска степен по международни икономически отношения от Икономически университет във Варна, както и магистърска степен по международен мениджмънт отThunderbird University, Аризона, САЩ.

Била е общински съветник от ГЕРБ в София. Между 2009 и 2012 г. е евродепутат. Иванова встъпва в длъжност като член на Европейската сметна палата на 1 януари 2013 г. От 21 септември 2016 г. е ръководител на Одитен състав II, специализиран в областта на политика „Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване“, пише в официалната ѝ биография.