Можем ли да разпознаем кои песни ще станат хитове и кои - не? Прогнозите на музикални критици често са оборвани, но индустрията скоро ще има нов инструмент за целта - изкуствения интелект.

Това са демонстрирали учени от университета Клеърмонт-Градуайт в САЩ, които са обучили AI да разпознава парчетата, които могат да станат хитове - и са провели малък експеримент, за да докажат ефективността му, съобщи NewAtlas.

Експериментът е с малък брой участници - 33-ма доброволци на възраст между 18 и 57 години, които са чули едва 24 песни, подбрани от стрийминг услуга. От тях 13 са били "хитове" - с над 700 000 слушания в платформата, а останалите - "неуспешни".

Песните са били от различни жанрове, а доброволците не само са попълнили детайлна анкета след слушането, но е била отчитана и невронната им активност по време на експеримента. Именно психофизическата реакция е позволила от малка извадка да се изведе прогноза с висока точност.

Преди да се приложи алгоритъм с изкуствен интелект е тестван стандартен линеен статистически модел, който е идентифицирал хитовете с 69% точност. AI пък е отчел точност от 97,2%. Екипът учени е усложнил задачата, но AI моделът пак е постигнал 82% точност.

Това означава, че в близкото бъдеще музикалните продуценти ще могат да тестват нови песни и да разберат какъв е шансът им да станат популярни. Според авторите на изследването тази методология може да се ползва и в цялата индустрия за забавление - филми, сериали и друго съдържание.