Най-новите инструменти с изкуствен интелект, които генерират съдържание, могат да доведат до автоматизация на близо четвърт от работата в САЩ и ЕС, сочи ново изследване на "Голдман Сакс", съобщи ArsTechnica.

Чатботове като ChatGPT, способни да създават съдържание, почти неразличимо от човешкото, ще предизвикат бум на производителността, което може да повиши глобалния брутен вътрешен продукт със 7% за следващото десетилетие. Но те ще засегнат близо 300 млн. души на пълен работен ден в целия свят.

Най-голяма заплаха за съкращения ще има сред юристите и административният персонал. ChatGPT вече пише безброй декларации, молби, жалби, искове и прочие и множество юрисконсулти ползват софтуера като начална точка за тоновете документи, които трябва да генерират.

От "Голдман Сакс" стигат до заключението - на база данните за това каква дейност се извършва в повечето фирми - че мнозинството работници няма да си загубят работата, а тя по-скоро ще бъде улеснена и ускорена от изкуствения интелект. Но около 7% от работниците в САЩ са реално застрашени да бъдат изместени от AI напълно.

Съществено е, че докладът на "Голдман Сакс" е фокусиран най-вече върху инструментите за генериране на текст и като такъв дава по-консервативни оценки. Други изследвания, които са разглеждали казуса, включват и множеството инструменти за създаване на изображения, които излязоха в последните месеци, и сочат още по-голямо навлизане на AI в труда.

Оценките на Goldman се основават на анализ на американски и европейски данни за задачите, които обикновено се изпълняват в хиляди различни професии. Изследователите предполагат, че AI ще може да изпълнява задачи като

Те не предвиждат AI да бъде възприет за по-чувствителни задачи като издаване на съдебно решение, проверка на състоянието на пациент в критично състояние или изучаване на международни данъчни закони.