Ще имаме новини не само на украински, но и на руски език.

Това пише генералният директор на БНТ Емил Кошлуков във фейсбук в обяснение защо обществената телевизия е започнала да излъчва в сайта си новини на украински език. По думите му като обществена телевизия БНТ отразявала всички гледни точки.

"БНТ е обществена телевизия, отразяваме всички гледни точки, нямаме политически пристрастия и даваме думата на всички участници в обществения живот. Позициите за и против Русия, Украйна, войната, джендър идеологията, както и всички останали линии на остро разделение в общественото мнение ще продължат да намират място в нашия ефир. Ние отразяваме новините, не ги създаваме", добавя той. 

За готвеното пускане на новини и на руски език Кошлуков се мотивира така:

"И да, ще имаме и новини на руски. Общността на рускоговорящите в България е голяма, те имат нужда да знаят какво става в родината ни".

След което изброява, че "БНТ излъчва новини на турски( видео в ефир и сайт), на украински( видео в сайта ни) и на английски( само текст). Предстои да пуснем новини на сръбски, английски и румънски( видео в сайта ни), вероятно и на още езици по-късно. Радио България има новини в сайта си(само текст) на всички тези езици, плюс немски, руски, гръцки, испански и други, без украински".

"Това са нашите новини, на други езици. По-добре да чуят от нас, отколкото от съмнителни източници. И ние да чуем нашите сънародници, останали извън територията на страната", пише още шефът на обществената телевизия.

И добавя:

"Идеята за новини на тези езици е ясна, според мен. От една страна нашите български общности в чужбина да могат да гледат новините и на местния език, а от друга - чуждоезичните групи от хора в страната, както и съседите ни, да се запознаят по-добре с нашия живот. Надявам се, че това помага за интеграцията им, за разбирането и опознаването между съседите, за разпространението и утвърждаването на информация за родината ни, а в крайна сметка и за престижа ни като народ".