Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за 11-ия пакет от санкции срещу Русия, съобщи шведското ротационно председателство на Съвета.

За първи път става възможно да бъдат наказвани трети страни, помагащи на Москва да заобикаля наложените й ограничителни мерки. Това може да става в случай, че например държави от Средна Азия не спазват западните санкции или не могат да обяснят внезапния скок на търговията със забранени стоки, твърди „Политико“.

Източници в Брюксел уточниха пред Клуб Z, че се въвежда  възможността за изключителни мерки, които да бъдат налагани в краен случай. Те включват ограничаване на продажбата, снабдяването, трансфера или износа на чувствителни стоки с двойно предназначение и технологии за трети страни, чиято юрисдикция е доказала, че представлява продължителна и особено висока опасност от използване за заобикаляне.

Преди срещата на посланиците е разпространена и придружаваща проектодекларация, пише „Политико“. Там е описана процедурата за санкциониране на трети страни.

Документът изтъква необходимостта и да се помагат на тези страни да се борят срещу заобикалянето на санкциите, като им бъдат предлагани засилено двустранно и многостранно сътрудничество и целенасочена техническа помощ.

Какви са мерките

• С цел минимизиране на риска от заобикалянето на санкциите се въвежда забрана за транзит през територията на Русия на стоки и технологии, които биха помогнали за засилването на нейната военна и технологична мощ или за развитието на сектора на отбраната и сигурността. Пакетът разширява списъка от подлежащи на ограничение стоки, представляващи тази заплаха.

• Удължава се срокат на отнемането на лицензите за излъчване в ЕС на пет руски медии, контролирани от кремълското ръководство. Същото се прилага и със забраната за препредаване на тяхното съдържание.

• Забранява се акостирането в пристанищата и шлюзовете на територията на ЕС за съдове, извършващи трансферира от един на друг кораб. Товаще става тогава, когато сомпетентните органи имат основателна причина да подозират, че определен плавателен съд нарушава забраната за внос на внасяне по море в ЕС на руски суров петрол или негови продукти  или превозва същите, закупени на цена, надвишаваща тавана, договорен от ЕС и Г-7.

• 71 лица и 33 образувания са вкарани в черен списък като отговорни за деяния, сред които незаконното депортиране на украински деца в Русия.

• Въвежда се нов критерий за вкарване в списък на физически и юридически лица. Така ще бъде улеснена процедурата за забрана заради заобикаляне на санкциите.

Писмената процедура по одобряването на санкциите трябва да приключи на 23 юни, съобщиха нашите източници. Това трябва да направи Съветът, състоящ се от страните членки на ЕС.