Заобикалянето на санкциите срещу Русия заради войната в Украйна става престъпление в ЕС, тъй като се криминализира със закон.

До тази преговорна позиция стигнаха министрите на правосъдието на заседанието си в Люксембург.

Според проектодирективата заобикалянето на ограничителните мерки вече представлява нарушение на закона и за него ще се налагат глоби.

До този момент се провеждат 230 разследвания за такива заобикаляния, каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. И изтъкна, че с новата директива ще бъде гарантирано, че подобна постъпка ще води до сериозни последици в ЕС.

“Превръщането на заобикалянето на санкциите в европейско престъпление ще гарантира, че всеки, който се опита да го направи, ще бъде изправен пред едни и същи наказания в целия Европейски съюз. А това ще ни позволи също така да конфискуваме замразени активи, когато е извършено такова престъпление. Ще гарантираме, че заобикалянето на санкциите не дава резултат“, каза Рейндерс.

Страните членки ще трябва да променят националните си законодателства, така че утежняващите вината обстоятелства да бъдат вземани предвид при определяне на наказанието. Такива могат да бъдат заобикаляне на санкците в рамките наорганизирана престъпна група или от държавен служител. Държавите от ЕС трябва да гарантират сътрудничество и координация между правоприлагащите и съдебните си власти.

Сътрудничеството по криминалните разследвания ще става и на европейско ниво -  между страните членки, Европейската комисия, Европол и Европейската прокуратура. Очаква се директивата да влезе в сила до края на годината.