Николай Костов бе представен като новият старши треньор на "Левски". Пред журналисти това направи Даниел Боримиров, изпълнителен директор на клуба от "Герена". А по-късно днес наставникът изведе отбора на първа тренировка.

Костов, който преди няколко години изкара няколко месеца в "Левски", заяви, че е много амбициран отборът да побеждава във всички мачове, като същевременно оцелее финансово.

"Благодаря на Ники, че се съгласи в един такъв труден за нас момент да поеме диригентската палка в нашия отбор. От мое, а и от името на клуба, заявявам, че той ще има нашата пълна подкрепа, за да може "Левски" да върви нагоре и да печели всеки един мач. Целите ни са високи. "Левски" ще се бори тази година за първото място, ще преследваме титлата", каза Боримиров.

"Той не е поставял на дневен ред колко ще му бъде заплатата, за разлика от някои други хора. Прие това, което му се предложи от клуба", добави той, като само може да се гадае дали визира Станимир Стоилов, с когото сега не са в добри отношения след горчивото напускане на Мъри, или (и) Саво Милошевич, считан за сигурен наставник допреди дни.

Костов представи екипа, с който ще работи на "Герена". В треньорския щаб като асистент влиза Кирил Нестеренко, бивш кадър на "Металург" (Донецк), кондиционен специалист ще бъде Тимур Скорак, който е работил в "Шахтьор" (Донецк), а треньор на вратарите - бившият страж на "сините" Божидар Митрев. 

"Поканил съм и Саид Ибраимов и се надявам в най-скоро време да се включи в нашия екип, което засега се забавя, тъй като той е с действащ договор. Знам в какъв момент попадам в "Левски", рече Костов. - Като отговорен човек имам предстартово вълнение.

Но поемам цялата отговорност, тъй като съм имал достатъчно време да преценя ситуацията и каква е моята отговорност, а тя е отборът да побеждава. Очаквам да бъда подкрепен от феновете, тъй като това е много важно за мен.

Очаквам да бъда подкрепен и от ръководството. Очаквам да имам добро взаимодействие с играчите, с отбора, за да имаме една добра, а защо не и идеална работна среда. В първия ми период имаше изключително голямо напрежение и не успях да се справя. Но не искам да говоря по този въпрос."

"Основната причина да се съглася е, че отборът на "Левски" има потенциал. Ще се борим на два фронта - да оцелеем като клуб и да побеждаваме във всеки мач. Имаме много добри футболисти, много добра селекция. Отборът има потенциал да се справя с много по-сериозни задачи. Въпросът е да се сработим с играчите, за да имаме увереност, която ще дойде с победите. Сега най-важното е да се запозная бързо с футболистите. После ще трябва малко време, за да навлезем работата", допълни той.

Новият наставник се сблъсква с проблем заради контузията на нападателя Билал Бари, на когото предстои операция, така до края на годината няма да бъда наличен.

Решенията за селекцията ще бъдат съгласувани с ръководството. Ще се постараем да не допускаме грешки. Ще вземем решение за нов футболист на мястото на Билал Бари, предстои му доста сериозна операция и не знаем колко време ще отсъства, коментира Николай Костов.

Националът Филип Кръстев пък е отказал да остане на "Герена", след като договорът му за преотстъпване изтече в края на изминалия сезон, обясни Боримиров. Това е нещо ново - халфът е собственост на "Сити футбол груп" и в този момент не е ясно къде ще играе от новия сезон. На раздяла след последния мач той заяви, че му е трудно да си тръгне от ст. "Георги Аспарухов".

"С Филип Кръстев аз лично съм водил разговори, но той отказа да остане в "Левски", каза изпълнителният директор на Левски.

Костов си поставя за цел "Левски" да доминира над противниците си със солидно владеене на топката.

"Схемата трябва да бъде такава, че отборът да побеждава. Ще трябва да променим поведението си, когато владеем топката. Трябва да доминираме и да оказваме напрежение върху противниците ни именно с добро владеене на топката. Това ще бъде цел номер 1 за мен", обясни треньорът.

Той е доволен от жребия за втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. "Левски" ще играе срещу победитиелу от двубоя между "Хегелман" (Литва) и "Шкупи" (Република Северна Македония).

"Жребият е много добър. Аз лично съм доволен. Но нека първо си свършим работата в подготовката. Ще се опитаме да използваме всяка възможност за добро представяне в Лигата на конференциите", каза Костов.