Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който обвини партията му, че ползва плаващи мозинства с ДПС и "Възраждане", а втората политическа сила за тях е само "смокинов лист".

Борисов заяви, че ще бъде така, защото между първата и втората сила няма коалиционно споразумение. И припомни, че той е искал такова, но от "Продължаваме промяната-Демократична България" са отказали. От изказването му стана ясно, че той има доста различни виждания за промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа, от тези на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.

Борисов обясни, че политическата или гражданската квота във ВСС трябва да е минимална и за съдиите, и за прокурорите. Иванов обаче неведнъж е заявявал, че той иска независимост за съдиите и силен обществен контрол за прокурорите, както е по международните стандарти.

Борисов също така заяви, че съдебната власт вече е осъзнала, че е независима. Така той де факто подкрепи избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор. Избор, който бе критикуван от ПП-ДБ. Избяга от отговор на въпроса - защо ГЕРБ, заедно с ДПС и "Възраждане", провалиха вчера изслушването на правосъдния министър Атанас Славов по темата.

"Мразя такива сравнения - смокинови листа. Отиваме в една сфера, която не ми е интересна. Ясно им беше казано - искате ли да направим коалиция? Те казаха - искаме само ГЕРБ да подкрепи правителството. Назначиха си министри, премиер. Сега от кое искат да ни лишат - от правото да гласуваме нашия закон, който е по-добър? (Става въпрос за закона за антикорупционната комисия, б.р.). Така работи еднолична власт. Нашите закони са по-добри, събират мнозинства.

Ние нямаме ангажимент към тях. Българският народ искаше редовно правителство. Ние потиснахме цялото си его", каза Борисов.

Той разказа, че "Лена Бориславова пише есемеси - "ще счупим сглобката". Есемесът бил пратен "на този, който пише и Гешев" (вероятно Севделина Арнаудова - б.р)."

"Аз сглобка не съм правил", заяви Борисов.

И допълни:

"Искаха правителство. Не искаха с мандата на ГЕРБ. Искаха да е 9 месеца. Да не си приемем нашия закон, написан от ГЕРБ? Умението да управляваш е да правиш мнозинства. Така работи парламентарната република. Надали ми е било любимото да направя с коалиция с "Реформаторския блок" и "Патриотичния фронт".

Борисов на няколко пъти натърти, че ГЕРБ е поела ангажимент само да подкрепя правителството.

"Законодателната програма продължава да върви. Търсим си мнозинство. Като е свързано (правителството със законодателната програма - б.р.) да подпишем коалиционно споразумение. Да имаме гарантирано мнозинство.

Отново заемате тяхна страна. С 63 депутати те искат да командават 240" - обърна се към журналистите, задаващи му въпроси.

"Всякакъв друг изход е по-лош. Тръгнаха добре, говориха си добре. Някои от техните фигури навсякъде ходят, разпореждат, заплашват, подменят хора безусловно, върви чистка с поставяне само на техни хора. Цели фамилии искат да им се намерят кресла и столове" - каза още Борисов, намеквайки за сем. Лорер.

"Какво на г-н Асен Василев като власт не му е дадено? НАП, митниците, АДФИ - ние нямаме нито един човек. Чрез МВР - ГДБОП, полиция, жандармерия. И пак не им стига. Искат и ние тук в парламента да оставим 60 души дежурни и да гласуват. Как да обясним на хората, които са гласували за ГЕРБ?

Много сме големи за смокинов лист. Като ни сложат отпред, те не се виждат. Обаче пък почва на нас да ни свети отзад", каза още Борисов.

И допълни:

"Стига са назначавали хора, всеки ден нови и нови техни кадри. Победили сме ги два пъти в Благоевград, как да сложим техен областен управител. Честно ли е? Но те се пазарят".

След това той си тръгна, но се върна специално, за да допълни следното:

"В съдебната система, която е независима, хората осъзнаха, те разбраха думата независимост. Съдебната система няма да допусне намесата на политици. От днес нататък те трябва да го знаят. Те вече са самоорганизирани".

Тезата за абсолютната независимост на съдебната система бе притъпена, докато вървеше процедурата по свалянето на Иван Гешев като главен прокурор. Тя обаче отново бе възобновена, след като за и.д. главен прокурор бе избран Борислав Сарафов.

Борисов описа съдебната реформа така -  по-големи квоти на съдиите, по-големи квоти на прокурорите.

"Ще направя това, което искаше Христо Иванов. Парламентарната квота да е малка, да не може да блокира съдиите и прокурорите", обясни Борисов.

Според Иванов обаче парламентарната квота не трябва да има мнозинство в съдийската колегия на ВСС, но трябва да има такова в прокурорската колегия, за да има контрол.