Няма как да има политическа стабилност и да има дълголетие този парламент и това правителство, ако ГЕРБ продължават с плаващите мнозинства с ДПС и "Възраждане". Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков.

"Ние да сме като смокинов лист отпред, а те отзад важните неща за обществото да си ги прокарват с други мнозинства. Това е не само предупреждение, а призив, че по този начин те вкарват огромен риск в политическата система и ако така си мислят, че ще се случи, ние няма да го приемем", коментира още Петков.

Според него това е огромен проблем.

"Двата варианта на Антикорупционния закон на ГЕРБ-СДС и на "Продължаваме промяната" са близки един до друг. На първо четене беше приет техният и отхвърлен нашият отново с мнозинството ГЕРБ, ДПС, "Възраждане". Нямаме проблем повечето комисии да са при тях, за да могат да контролират правителството в първата ротация. Големият ни страх е колко от тези комисии ще отидат в ДПС и колко във "Възраждане", каза още Кирил Петков.

И допълни:

"Цялото общество е настръхнало по темата на смяната на Гешев със Сарафов, за наша огромна изненада изслушването на правосъдния министър беше блокирано с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Това е притеснителна тенденция, какво има да се крие, защо няма прозрачност по тази тема. ГЕРБ-СДС използва алтернативни мнозинства, за да блокират важни за обществото неща".