Нидерландия наблюдава внимателно действията за съдебна реформа в България и оценява усилията в тази посока.

Това казал нидерландският премиер Марк Рюте в телефонен разговор с министър-председателя Николай Денков, съобщиха в четвъртък от пресцентъра на Министерския съвет.

Рюте показал детайлно познаване на ситуацията и проявил интерес към конкретните стъпки за постигане на върховенство на закона в нашата страна. 

Нидерландия е най-последователният противник на приемането на България в Шенген, докато не бъде осъществена реална съдебна реформа. Вчера в изданието "Euroactiv" се появи информация, че страната ни ще бъде приета на два етапа.

В днешния си разговор с Рюте Денков наблегнал на последните усилия на България и дал за пример приемането на механизъм за разследване на главния прокурор от независими от него магистрати. Той представил следващите стъпки към промяна на ситуацията чрез антикорупционно законодателство и избор на нов Висш съдебен съвет и дал времеви хоризонт от около шест месеца за тяхната реализация, пише в съобщението на МС.

"Българският премиер подчерта чувствителността на нашето общество по темата „Шенген“ и отбеляза действията на страната ни по съвместния пилотен проект с Европейската комисия за превенция на незаконната миграция.

Нидерландският министър-председател изрази задоволство от подобрената ситуация на границата между България и Турция, и готовност за съдействие за още по-доброто ѝ опазване в бъдеще", се казва още там.

В началото на юни президентът Румен Радев разговаря на форум в Молдова с Рюте на среща на върха на Европейската политическа общност.

"Очакваме решителната крачка в съдебната реформа в България да промени позицията на Нидерландия за членството ни в Шенген", обяви Радев тогава.