България и Румъния ще влязат в Шенген на два етапа, пише EURACTIV България.

Изданието се позовава на източници от дипломатическите среди в Брюксел, българския парламент и правителството.

Такъв е предварителния план. Първо, през октомври ще падне контролът през летищата. Пълноправното членство с премахване на сухопътния граничен контрол трябва да стане факт на 1 януари 2024 г.

Според източници в София страната ни има сериозни шансове да постигне пълноправно членство в Шенген още през октомври, ако упражни дипломатически натиск и покаже желание за продължаване на реформите. Допреди месец най-голямата пречка пред влизането на страната ни бе съпротивата на Нидерландия.

Правителството на Марк Рюте обаче дало сигнал, че оценява високо усилията на българския парламент и последните 4 правителства за започване на реална съдебна реформа с въвеждането на механизъм за независимо разследване на главния прокурор.

Уволнението на Иван Гешев също се смята в ЕС за добър резултат от реформата, като очакването е изчистването на съдебната система да продължи, пише EURACTIV България.

Друга сериозна причина за предстоящото ни приемане в Шенген е изборът на редовно проевропейско правителство с подкрепата на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Двете коалиции декларират намерението си да ревизират политиката на президента Румен Радев към Украйна. Европейските ни партньори се надяват, че постигането на тази голяма външнополитическа цел ще спомогне за преодоляването на политическата криза в София.

През юли Европейската комисия ще публикува специалния мониторингов доклад за състоянието на върховенството на закона и борбата с корупцията в България, който се пише по настояване на Нидерландия, твърди изданието.

Досега обаче от ЕК отговориха на няколко запитвания на Клуб Z, че такъв доклад няма да има, тъй като такива за страната ни не се изготвят още от 2019 г. От „Берлемон“ постоянно изтъкваха, че става дума за хоризонталния доклад за върховенството на закона във всички страни членки.

Същевременно не са отпаднали възраженията на Австрия за разширяването на Шенген на фона на бежанската криза. Но очакването е Виена повече да не спира България и Румъния, ако единствена в ЕС остане против.

Австрия и Нидерландия блокираха приемането на двете страни в Шенген пре декември 2022 г. Нидерландия поиска от българските власти да докажат, че се борят с корупцията и не са отказали от съдебната реформа. При това Ниската земя бе само против нашата страна.

За поетапно влизане на България и Румъния в зоната за свободно движение се говори още от 2011 г. Предложението бе на тогавашния френски президент Никола Саркози. То обаче така и не бе осъществено.

Какво казаха от Европейската комисия

Клуб Z отправи запитвания до Европейската комисия във връзка с публикацията на EURACTIV България.

“Не сме чували да се говори за поетапно влизане на България и Румъния в Шенген“, каза говорител на ЕК.

Но даде за пример Хърватия, която влезе в Шенген на 1 януари т.г. Тогава отпаднаха граничните проверки по суша. Контролът по летищата обаче бе вдигнат през март т.г.“

„Не се очаква специален доклад за България по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Изготвянето на такива доклади е прекратено още преди 4 години и няма причини да бъде подновявано. Ще има доклад, но той ще обхваща върховенството на закона във всички страни членки“, каза друг говорител.

Но допълни, че МСП, или мониторингът, все още не е отпаднал.