Държавните институции нямат право да ограничават произволно достъпа на журналисти до отворени пресконференции. Във вторник дългогодишният финансов журналист Стефан Антонов не е бил допуснат до пресконференция на министерството на финансите, за която изглежда, че са били изпратени покани само до избрани медии. 

Това се казва в декларация на Асоциацията на европейските журналиисти - България по повод отрязания достъп на Антонов до институцията, която той от години следи. 

Колегата, който е сред журналистите, които традиционно задават неудобни за властта въпроси, сам разказа за случая във фейсбук профила си преди два дни.

"Днес в 11:19 часа Министерство на финансите изпраща писмо до медиите, с което ги уведомява, че трябва да се акредитират за пресконференцията на финансовия министър Асен Василев, която тече в момента.

Аз, Стефан Антонов, който от юли 2004 година следя работата на това министерство, не съм получил писмото инструкция, че трябва да се акредитирам. Приемам това за воля на Асен Василев, защото не виждам друг начин да отпадна от мейллист, в който фигурирам вече 19 години.

През 70-те години на миналия век така Ричард Никсън опитва да изолира Washington Post от отразяването на Белия дом. Благодаря на Асен Василев, че ме приема за Washington Post на българската финансова журналистика", написа дългогодишният финансов репортер.

"Вместо политиците "да преценяват по свое усмотрение кой е журналист и кой не", е по-добре в началото на публично събитие да обяват накратко правила и само ако някой не се съобрази с тези правила, да бъде молен да напусне. Например, в началото на пресконференцията може да се посочи кога ще е времето за въпроси, по колко въпроса може да зададе всеки и каква ще е поредността. Насърчаваме политиците да използват опита на специалисти по комуникация, а не да оставят у аудиторията усещане за аматьорщина при организирането на събития с присъствието на медии" - посочват още по повода АЕЖ, които и в други сходни случаи са призовавали за същото.

"Политиците дължат на обществото отговори, а журналистите са онези, които задават въпросите от името на своята аудитория. Затова, както сме отбелязвали и преди, общуването с медии, не може да бъде заменено с излъчване на живо в социалните мрежи, не трябва да бъде заменено и от интервюта само пред удобни медии и/или с предварително уговорени въпроси", пише още в позицията.

От АЕЖ подчертават също така, че журналистите също имат свои отговорности и са длъжни да съблюдават етичните стандарти в професията. Онези, които го правят, трябва да се ползват от солидарността на своите колеги, независимо от конкурентната среда. Неподходящо също така е да се въведе акредитация само за репортери от съответния ресор. Масова практика е журналисти да покриват повече от един ресор или да се заместват. Също така има медии, които не могат да си позволят да имат специализация по ресори и техни представители работят по разнообразни теми, допълват от асоциацията фактическата обстановка в медийната среда у нас.

И посочват в заключение: "Ако въвеждат правила за акредитация, тези правила трябва да създават усещането за обективност и равнопоставеност. Те биха могли да включват задължения за спазване на Етичния кодекс, за прозрачност на собствеността и т.н. Не могат да включват обаче критерий като "обективност", тъй като в една демократична държава не изпълнителната власт прави оценка на обективността на една или друга медия. Това, разбира се, не означава, че държавата няма ангажименти в борбата с дезинформацията и антидемократичната пропаганда, но е много важно в тези процеси да се използват подходящи инструменти, които да не позволяват обвинения в цензура или опит за заглушаване на критични гласове."