Има ли държавна цензура в електронните медии? Коментар на водещия на Нова ТВ Виктор Николаев миналата седмица породи съмнения в натиск от страна на регулаторите, затова е нужно парламентът да създаде специализирана анкетна комисия, за да провери това, призовават от Асоциацията на европейските журналисти – България.

Миналия петък депутатът от ДБ Ивайло Мирчев критикува националните телевизии, че преди 5 години не са разследвали журналистически "Барселонагейт". Водещият Виктор Николаев реагира така:

"А вие наясно ли сте как се притискат национални телевизии, като ще оправяте държавата? Наясно ли сте, че съществуват регулатори, които се използват за бухалки в държавата? От вас сега се очаква да разровите ситуацията до дъно."

Сигнали за това има отдавна, подчертават от АЕЖ, но съвсем доскоро споменаването на този натиск беше тема табу за журналистите с достъп до национален ефир.

И подчертават, че съмнителното игнориране на "Барселонагейт" не е единственият подобен пример. Встрани от медийния интерес са останали и разкрията на "Антикорупционния фонд" през 2020 г. по разследването "Осемте джуджета", уличаващо криминални сделки с участието на високопоставени магистрати, както и нередностите в болница "Лозенец" и БАБХ, разкрити от Миролюба Бенатова и Генка Шикерова.

"Поради тази причина смятаме, че една парламентарна анкетна комисия би могла да разследва потенциална намеса на държавата посредством регулаторните органи или други институционални механизми в редакционната независимост на медиите", пишат от АЕЖ.

Според тях трябва минимум да се изслушат членовете на регулаторните организа от последните 5 години, както и основните действащи лица в два от големите скандали - а именно Бойко Борисов, Иван Гешев и Борислав Сарафов.

"Трябва да бъдат изслушани и ръководствата на трите национални телевизии, а също и на Българското национално радио, както и журналисти от медиите, които биха искали да свидетелстват и могат да разкажат за евентуални практики на политическа цензура."

Подобни анкетни комисии са организирани и преди, по други поводи, с минимален или никакъв успех.