ЕС очаква свикване на предсрочни избори в четирите размирни общини със сбърско мнозинство в Северно Косово, обяви върховният представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

Той направи изявление сред извънредни срещи със сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти в Брюксел. Двамата лидери се видяха с Борел поотделно.

Борел обяви и други очаквания. Властите в Косово трябва незабавно да прекратят полицейските операции в общинските сгради в Северно Косово. Кметовете на четирите общини трябва временно да изпълняват задълженията си извън тези сгради.

Протестиращите сърби трябва да се изтеглят от споменатите места незабавно и едновременно с косовските сили за сигурност.

Предсрочните избори трябва да бъдат обявени и от двете страни. И в тях трябва да участват сърбите, без да поставят никакви условия.

Борел настоял пред Вучич тримата задържани в Сърбия косовски полицаи да бъдат незабавно освободени. Същевременно дипломат номер 1 на ЕС изтъкнал пред двамата лидери, че произволните или неправомерните арести и малтретирането на задържани хора са нещо неприемливо.

Повод за размириците в Северно Косово са изборите в общините Лепосавич, Северна Митровица, Зубин поток и Звечан. Те бяха проведени на 23 април. И в четирите общини сърбите са мнозинство. Те обаче бойкотираха изборите. Затова участието бе едва 3,5 на сто. В резултат за кметове бяха избрани етнически албанци.

На 26 май косовската полиция завзе общините в Звечан, Зубин поток и Лепосавич. Целта бе да се позволи на избраните кметове албанци, с които сърбите отказаха да сътрудничат, да встъпят в длъжност.

Само в Северна Митровица предаването на властта седмица по-рано стана по мирен път.

Стигна се до сблъсъци, ранени и арести в другите три общини. Сърбия постави армията си в повишена готовност. Западът осъди насилието от страна на властите в Косово.

При нови сблъсъци на 29 май в Северно Косово бяха ранени 30 военнослужещи от умиротворителния контингент КФОР и близо 50 сърби.