"Очевидно е, че курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната. Не считам, че е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат такива тежки ангажименти от името на България."

Това заяви Румен Радев преди да отлети за Австрия за среща, посветена на Западните Балкани. 

Не стана ясно какво визира президентът под "със скромна електорална подкрепа", като се има предвид, че в парламента има солидно евроатлантическо мнозинство, а в прокремълската орбита "плуват" само "Възраждане" и донякъде БСП.

"Това, че войната се води на няколкостотин километра от нас не бива да ни успокоява, защото бойните действия ескалират и явно някои политици не осъзнават дълбочината на проблема. Гледат на тази войната сякаш са в театър и са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители", заяви още Радев, който отдавна нарича подкрепящите Украйна политически сили у нас "войнолюбци".

Президентът затвърди и тезата си, че не трябва да помагаме на нападнатата страна с оръжия и за пореден път говори за мирни преговори, без да посочи как си ги представя и включват ли те като условие запазването на териториалната цялост на Украйна.

Кой ще ни представлява в НАТО

Радев показа и че се е засегнал от решението на кабинета не той, а премиерът Николай Денков да представлява България в срещата на върха на НАТО следващия месец.

"Всеки, който има отговорности и амбиции в сферата на сигурността и отбраната трябва добре да познава и да се придържа към не само към Конституцията и към Закона за отбраната и въоръжените сили и решенията на Конституционния съд, които категорично регламентират, че президентът е върховен главнокомандващ както във военно, така и в мирно време. И външната политика е споделена отговорност на институциите. Едностранното налагане на позициите на изпълнителната власт не води до устойчиви решения", заяви той (Всъщност, външната политика на страната се ръководи от Министерския съвет, б.р.).

"То е очевидно, че има напрежение" - пък отвърна на въпрос има ли напрежение между него и правителството. 

Радев си приписа и успехи за Шенген - усилия на ен на брой поредни правителства назад във времето. Бил оптимист за приемането ни от 1 октомври, но това зависело от това доколко редовното правителство щяло "да се възползва от постигнатото от служебния кабинет".

Коментира и напрежението между ГЕРБ и ПП-ДБ. По думите му имало "наивност в изобилие" при сформирането на кабинет, но липсвали важни неща - коалиционно споразумение, управленска програма и предварителна договорка за втория ешалон на властта - заместник-министрите и областните управители.

В Брюксел ще приветстват присъединяването ни към съвместните поръчки на боеприпаси

„Ако България вземе решение да се присъедини към съвместните поръчки на боеприпаси за Украйна, това ще бъде приветствано“, заявиха пред Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Така те коментираха готовността, изразена от министрите Мария Габриел на външните работи и Тодор Тагарев на отбраната.

Проектът е под егидата на Европейската агенция по отбрана (ЕАО). България е една от едва трите страни от ЕС, които не участват в него. Другите са военно неутралната Ирландия и присъединилата се към ЕАО чак през март т.г. Дания

На Европейския съвет през март в Брюксел Румен Радев заяви, че България ще поставя условия произведени на нейна територия снаряди, поръчани от други държави, да не отиват в Украйна.