Имуществото и "поведението" на властта ще бъдат поставени под специално наблюдение от държавно звено, което обаче няма да е ново, а съставно от вече наличните, които сега се занимават с борбата с корупцията, с конфликта на интереси и пр.

Такава заявка даде вицепремиерката Меглена Кунева при официалното представяне днес на годишния мониторингов доклад на ЕК. Както Клуб Z писа, неефективната борба с корупцията, особено по високите етажи на властта, за пореден път присъства в доклада на Комисията в "графата" критики.

Идеята на новото звено ще е да осъществява ефективен контрол върху властимащите, да следи "реакциите и поведението им", да прави щателен преглед дали има разминаване между декларираното имущество и реалния начин на живот на съответната обществена фигура и пр., обясни Кунева.

Сега съществуват редица институции, които би трябвало да се занимават с тези дейности, но се работи на парче, нямат единна шапка. Става въпрос за Сметната палата, Националната агенция по приходите, комисията "Антикорупция" към Министерския съвет, комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, комисията за установяване на конфликт на интереси и мн. др. 

"Създаването на нов орган ще означава натиск върху бюджета, не можем да си го позволим в момента. Имаме НАП, Сметна палата, комисия за конфликт на интереси - това са органи, които трябва да знаят какво попълваме. Сега попълваме различни декларации на различни места и няма орган, нойто да ги събере и да сравни. В Румъния това е стандартизирано, има една декларация и тя се проверява. Ще се върви в тази посока", посочи Кунева.

"Администраивно лицемерие е да се създава нов орган. Тези, които вече ги има, трябва да работят. Да се съберат в такава институция, която да е заплаха за тези, кито искат да намерят празнотите в закона. БОРКОР ще е аналитичният орган, а комисията за конфликт на интереси, ще прави формата, например. И нямаме никакво оправдание да не се отнема имуществото, когато очевидно има несъответствие", посочи Кунева.

Тя не можа да каже в подробности каква ще е новата структура на контролното звено. Посочи само, че тепърва този въпрос ще се обсъди от съвета на коалицията.

Като цяло Кунева определи доклада на ЕК като "обективен" и се съгласи с всички критични констатации в него, но пък и изтъкна, че има положителна оценка за работата на новото правителство, най-вече по линия на съдебната реформа. Критична самата тя бе към Висшия съдебен съвет (ВСС), на чиято работа Комисията отдели специално внимание. Призна и че сме далеч от справянето с корупцията.

"Очевидно не се справяме към този момент с корупцията", констатира вицепремиерът.

"Най-критичен докладът е по отношение на работата на ВСС. Има буквално възпроизведени от миналия доклад препоръки. Няма никакъв напредък. И това е зле", посочи Кунева.

Но на въпроси трябва ли да се смени съставът на настоящия ВСС посочи, че не е работа на изпълнителната и законодателната власти да се месят в решенията на съдебната и при всеки опит за влияние трябва да бъдат публично "абстрахуирани". Дори и ВСС да бъде изцяло подменен, ако няма реформа вътре в самата система, няма да има никакъв смисъл, посочи вицепремиерът.

"Смятам, че посланието към магистратите е ясно: трябва да се работо с вяра, със строгост и със смелост. Иначе това не е магистратура и това не са магистрати. Иначе нямаме подмяна, а буквално замяна на всичко това, което трябва да бъде сърцевината на съдебната система", посочи вицепремиерката.

На представянето на доклада в Гранитна зала на Министерския съвет присъстваха и заместник-министрите на правосъдието и на МВР - Петко Петков и Филип Гунев. 

Двамата се съгласиха с констатациите на Кунева като по отношение на бъдещото антикорупционно звено Гунев дори допълни, че наличните сега специнституции били "атрофирали". 

Петков пък даде заявка, че до няколко месеца ще има изменения в Наказателния кодекс, според препоръките на ЕК, а в близко бъдеще ще започне работата по нов НК. И той като Кунева смятал, че с промяната на състава на ВСС няма да се промени нищо, ако системата не бъде реформирана генерално отвътре.