СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН –  Министърът на външните работи Даниел Митов каца довечера в Берлин.

Натоварената му двудневна програма започва утре в 8,30 часа местно време (9,30 българско). Той ще бъде приет във федералното канцлерство от д-р Кристоф Хойсген, съветник на канцлерката Ангела Меркел по въпросите на външната политика и сигурността.

След това Митов ще се отправи към Бундестага за отделни разговори с Гунтер Крихбаум – председател на парламентарната комисия по европейските въпроси, и с д-р Норберт Рьонген - председател на парламентарната комисия по външна политика.

Не по-малко интересна ще е и срещата на Митов с Гернот Ерлер. Той е основател и председател на Германо-българския форум, но е и координатор на отношенията  на Германия с  Русия.

За утре вечер е предвидена среща на външния ни министър с българската общност в салоните на посолството ни в Берлин.

Безспорно най-важна ще е срещата на Митов с германския му колега Франк-Валтер Щайнмайер, носрочена за петък сутринта, която ще е на четири очи.

След разговора Митов отново ще е във федералното канцлерство за разговор с д-р Николаус Майер-Ландрут, съветник на Меркел по европейските въпроси.

Същия ден министър Митов е поканен на работен обяд в сградата на фондация “Конрад Аденауер”, близка до партията на Меркел – Християндемократическия съюз.

Вън от съмнение е, че от посещението на българския дипломат номер 1 се очаква много – и от България, и от Германия, ако се съди от партньорите в разговорите.

Според запознати германската страна се интересува от вътрешнополитическото положение у нас след парламентарните избори на 5 октомври 2014 г., както и от ролята на България за стабилни Балкани.

В центъра на вниманието ще е и кризата в Украйна и най-вероятно домакините ще поставят въпроса ще подкрепи ли София евентуални нови санкции спрямо Русия.

Очаква се Митов да постави и въпроса за енергийната сигурност на България и в частност за съдбата на "Южен поток". Почвата в това отношение беше подготвена от визитата на премиера Бойко Борисв в Берлин, на 15 януари той разговаря по въпроса с канцлерката Меркел.

Няма да бъде подмината и темата за членството ни в Шенгенското пространство. Редно би било и след Борисов Митов също да попита защо все още сме извън Шенген, след като всички отговорни фактори в Германия са наясно, че надеждно пазим външната граница на ЕС.