Няма да позволим да се повтори 1917 г.

Това обяви руският президент Владимир Путин в кратко слово, докато войските на частната военна компания "Вагнер" окупират южните райони на Русия.

"Всеки вътрешен смут е смъртоносна заплаха за нашата държавност, за нас като нация, това е удар по Русия, по нашия народ. И нашите действия за защита на отечеството от такава заплаха ще бъдат твърди. Всеки, който съзнателно е поел по пътя на предателството, който е подготвял въоръжен метеж, който е поел по пътя на шантажа и терористичните методи, ще понесе неминуемо наказание. Ще отговаря пред закона и нашия народ. Като президент на Русия и върховен главнокомандващ, като руски гражданин ще направя всичко, за да защитя страната, да защитя конституционния ред, живота, сигурността и свободата на гражданите"

Той обвини "вагнеровците", че са извършили "предателство".

"Това е удар в гърба на нашата страна и народ. (...) Обръщам се към руснаците, към военните и службите за сигурност и към онези, които с измама и заплахи са тласнати по пътя на въоръжен бунт. Това, пред което сме изправени, е предателство. Неразумната амбиция доведе до предателство. Героите, които освободиха Соледар и Артьомовск (Бахмут), воюваха за Новорусия - името и славата им бяха предадени от тези, които се опитват да организират бунт".

Именно тук той направи паралел с преврата през 1917 г. и последвалата гражданска война. В която "руснаци убиваха руснаци, братя убиваха братя".

"Няма да позволим това да се повтори. Ще защитим страната си".

Путин посочи, че обстановката в Ростов на Дон, който сутринта попадна под контрола на "Вагнер", "остава тежка".

"На практика работата на гражданските и военни власти в Ростовска област е блокирана".

Президентът призова метежниците да не допускат "фатална, трагична грешка". И изрази увереност, че руснаците все пак ще спасят "това, което ни е скъпо и свято".

"Заедно с нашата родина ще преодолеем всички изпитания. Призовавам военните да направят единствения правилен избор - да спрат да участват в престъпни дейности".