"Беларус е на исторически кръстопът - от едната страна е Европа, независимост, просперитет и демокрация. от другата - власт на воюващи помежду си бандити, хаос, кражби и изолация."

Това написа в социалните мрежи беларуската опозиционерка Светлана Тихановска. Тя публикува и по-дълго свое изявление, в което отбелязва, че сега е моментът беларуските войски да изхвърлят от страната руските.

"Ние сме беларуси, ние ще решаваме какъв е нашият национален интерес - не Путин, не и Пригожин", отбелязва още тя.

По-рано днес бившият командир на беларуската 38-ма Гвардейска отделна мобилна бригада в Брянск Валерий Сахашчик призова:

"Време е да свалим Лукашенко."

Сахашчик е представител на Обединения преходен кабинет на Тихановска.

"Сега стоим на пътя. Имаме спусната бариера и знак "задънена улица" пред себе си. Трябва да решим какво да правим по-нататък. И да решим бързо. Защото или ще използваме този исторически шанс и ще станем просперираща европейска държава, или ще загубим всичко. И самото име "Република Беларус" ще остане само в книгите", предупреди Сахашчик.

"Историческият момент", за който говори военният, е бунтът на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин в Русия.

Сахашчик призова беларуския народ да остави пререканията настрана.

"Ще имаме време да задаваме въпроси и да отправяме претенции. Нека сега обединим нацията. Нека сега спасим родината си. Всичко останало по-късно. Военнослужещи от 38-ма Гвардейска отделна мобилна бригада останете на нашата вълна и поддържайте връзка. Ще победим".

Самолетът на президента на Беларус Александър Лукашенко кацна в Турция в ранните часове на 24 юни - според някои медии, с него пътува и семейството му.

Руски медии съобщиха, че Путин е успял да проведе разговор с колегата си след началото на бунта на "Вагнер".