"Путин взе неправилно решение. Толкова по-лошо за него. Скоро ще имаме нов президент."

Това обяви един от каналите, свързвани с частната военна компания в "Телеграм", след речта на руския държавен глава, в която той обвини "музикантите" в предателство.

По-късно в същия канал бе публикувано следното послание:

"Путин дръпна спусъка на Гражданската война. Вместо да изпрати един-двама дегенерати в пенсия, той даде заповед да се неутрализира най-боеспособната част в Русия. Животът на един или двама предатели беше поставен над 25 000 герои. Кой е злият в този конфликт, вече е очевидно. Победата ще бъде за ЧВК "Вагнер".

В 11:35 българско време каналът съобщи, че сили на "Вагнер" във Воронежка област са били атакувани от авиацията. И оповести:

"Гражданската война официално започна".

Пригожин: Никой няма да се предаде на исканията на президента

По-късно лично Евгений Пригожин коментира словото на Путин в доста по-обран стил

"Що се отнася до предателството на Родината, президентът дълбоко греши. Ние сме патриоти на нашата родина. Ние се борихме и се борим, всички бойци на ЧВК "Вагнер". И никой няма да се предаде на исканията на президента, ФСБ или който и да било. Защото не искаме страната да живее още в корупционни лъжи и бюрокрация.

Когато воювахме в Африка, ни казаха, че имаме нужда от Африка, а след това я зарязаха, защото откраднаха всички пари, които трябваше да ни помогнат.

Когато ни казаха, че воюваме с Украйна, отидохме и се бихме. Но се оказа, че мунициите, оръжията, всички пари, вложени за това, също са откраднати, а служителите седят и ги спестяват за себе си, за инциденти като днешния, когато някой е поел към Москва".

По думите на Пригожин руските сили вече "нищо не спасяват, а ни удрят със самолети и хеликоптери по колоните с цивилни. И удрят цивилни, защото пропускат. И удрят, където могат".

"Затова ние сме патриотите, а тези, които ни се съпротивляват днес, са се събрали около мръсници".

"Вагнер" окупира Воронеж. На път е към Москва, Краснодар и Волгоград

"Вагнеровци" са окупирали Воронеж, който се намира на около 500 км от Москва.

Канал на "Вангер" в "Телеграм" публикува в социалните мрежи снимки, потвърждаващи, че руски войници във Воронеж са се предали.

По-късно обаче местни военни части, лоялни на министерството на отбраната, са атакували "вагнеровци". Онлайн се появи видео с петролно депо в пламъци, не се знае коя армия го е бомбардирала.

Пригожен съобщи, че руски военни хеликоптери са открили въздушна атака срещу военен конвой на "Вагнер". Това се е случило на магистрала М4 край Воронеж, съобщи Ройтерс.

Същевременно в социалните мрежи се появиха снимки и видеа на колони с военна техника на частната военна компания "Вагнер". По последна информация бойците на Пригожин вече са преминали през град Елец в Липецка област и са на по-малко от 400 км от Москва. 

Множество руски канали в "Телеграм" съобщиха, че "вагнеровците" наближават Краснодар и Волгоград.

Руската медия ASTRA публикува кадри и от движещи се военни автомобили в посока Москва.

Москва се капсулира в очакване на "вагнеровците"

Руските сили за сигурност започнаха да изграждат контролно-пропускателни пунктове и отбранителни позиции на подстъпите към Москва. 

Така се съобщава за блокиране на моста през Ока на магистрала Симферопол (M2 "Крим") близо до град Серпухов. Той е на 80 км южно от Московския околовръстен път. Също така се съобщава за ограничения в движението по успоредна магистрала М4 "Дон", по-рано беше заявено, че по нея се движи колона от вагнеровци.

"Мостът в южната част на Московска област през Ока е затворен. Стратегическият преход беше затворен със самосвали, пълни с пясък и пълни с вода машини за поливане", пише ВЧК-ОГПУ.

Също така се съобщава за частично блокиране на магистрала Урал, която минава от Москва на юг през Рязан. 

"Ситуацията в Москва: военна техника, полицейски автомобили на входовете на града по "Киевско шосе", "Рубльовско шосе" и в района на улица "Липецка" на входа от магистрала М4-Дон. Полиция, военен персонал, бронетанков персонал превозвачи и общински превозни средства разтоварват на едно място в Ясенево чували с пясък, които се използват за изграждане на най-прости укрепления", пише "Осторожно, Москва".

Същият канал съобщава за появата на военни хеликоптери в Подмосковието, които летят към Москва.

Руски военни блогъри твърдят, че ако походът на "вагнеровци" към Москва продължи, тогава Кремъл ще нареди да се взривят мостове на пътя им.