Шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин спира своя марш към Москва, обяви той в аудиосъобщение в Telegram

"За ден стигнахме на почти 200 км от Москва. В това време не сме проляли нито капка кръв на нашите бойци. Сега настъпи моментът, в който може да се пролее тази кръв. Затова, разбирайки отговорността за проливането на руска кръв от едната страна, ние обръщаме нашата колона и се връщаме обратно в полевите лагери, според плана."

Това става след преговори с Кремъл и с предполагаемото посредничество на президента на Беларус Александър Лукашенко, съобщи държавната агенция "БелТА", цитирайки пресслужбата на президента на Беларус.

Според бивши подръжници на Пригожин, споразумението между Кремъл включва оставката на Сергей Шойгу, амнистия за "музикантите" и възможността да се върнат в Африка.

"В момента на масата е поставен абсолютно изгоден и приемлив вариант за разрешаване на ситуацията с гаранции за сигурност на бойците на ЧВК "Вагнер", чете се още в изявлението.

В съобщението се припомня, че сутринта Путин е информирал беларуския си колега за "ситуацията в Южна Русия" и че държавните глави са се договорили за съвместни действия.

"Като продължение на договореностите президентът на Беларус, след като допълнително уточни ситуацията по свои канали и съгласувано с президента на Русия, проведе разговори с ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин. Преговорите продължиха през целия ден".

Тримата постигнали съгласие, че не бива да се разгръща "кърваво клане на територията на Русия".