Ситуацията с бунта няма да повлияе на хода на водената от Русия война в Украйна, която Москва нарича "специална военна операция", предаде ТАСС, като цитира говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков.

Войната "продължава, нашите бойци на фронтовата линия проявяват героизъм, те отблъскват контранастъплението на въоръжените сили на Украйна много, много ефективно. И операцията ще продължи", каза той, отговаряйки на въпрос, зададен  от медиите.

Част от бойците на частната военна компания "Вагнер", които са отказали да участват в "марша" на основателя на компанията Евгений Пригожин към Москва, ще подпишат договори с руското министерство на отбраната, добави Песков.

"Постигнато е споразумение, че (бойците на) "Вагнер" ще се върнат в лагерите си, на мястото, където се намират. Някои от тях, които желаят, в бъдеще ще подпишат договори с Министерството на отбраната. Това се отнася за частта, която не е участвала в тази "кампания", според говорителя на Кремъл.

Властите няма да преследват останалите бойци на "Вагнер", които са участвали в бунта, "като се имат предвид заслугите им на фронта", добави Песков.

Започнатото наказателно дело срещу Евгений Пригожин "ще бъде прекратено, а той самият ще отиде в Беларус", съобщи още Песков. Той заяви, че не знае с какво ще се занимава там руският олигарх или каква длъжност ще заема.

Песков подчерта, че Москва оценява посредническите усилия на беларуския лидер Александър Лукашенко за разрешаване на ситуацията с въоръжените бунтовници.

"Двамата президенти наистина се договориха, че президентът Лукашенко ще посредничи в ситуацията (с ЧВК "Вагнер"). Ние оценяваме тази готовност", заяви Песков. "Благодарни сме на беларуския президент за тези усилия", добави той.

"Имаше върховна цел - да се избегне кръвопролитие, да се избегне вътрешна конфронтация, да се избегнат сблъсъци с непредсказуеми резултати. Именно в името на тези цели бяха осъществени посредническите усилия на Лукашенко. Президентът Путин взе съответното решение", каза Песков, помолен от журналисти да коментира думите на руския президент, че бунтовниците ще бъдат наказани.

Лукашенко е предложил помощта си, защото се познава лично с Пригожин от над 20 години, добави Песков.

Путин не планира да направи ново телевизионно обръщение в събота, съобщи говорителят му. Той подчерта, че Путин е бил в Кремъл през целия ден и продължава да работи там.

Путин е разговарял вечерта по телефона с арменския премиер Никол Пашинян и го е информирал "много подробно за днешния ден и днешните събития", добави Песков.

Говорителят на руския президент не може да отговори на въпроса дали руски военнослужещи са били убити по време на бунта на "Вагнер".

"По традиция нямам право да отговарям на такива въпроси. Моля ви да отправяте такива въпроси към министерството на отбраната", добави той.

Режимът на контратерористична операция ще бъде отменен скоро, обеща Песков.

В същото време беше съобщено, че всички бойци на "Вагнер" и тежката техника са напуснали сградата на Южния военен окръг в град Ростов на Дон.

„За диктатура, изградена върху идеята за неоспорима власт, това беше изключително унижение и е трудно да се види как духът на съмнението ще бъде върнат някога обратно в бутилката“, каза в коментар на събитията за Асошиейтед пред Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета на Сейнт Андрюс в Шотландия. „Така че, ако Пригожин може да е загубил в краткосрочен план, Путин вероятно ще бъде губещият в дългосрочен план“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от същата агенция, отбеляза, че предизвикателството за Путин идва отвътре.

„Мисля, че видяхме още пукнатини да се появяват в руската фасада“, каза той пред телевизия Ен Би Си. „Има всякакви нови въпроси, на които Путин ще трябва да отговори през следващите седмици и месеци“.

Песков: Не знам за промяна на отношението на Путин към Шойгу

Песков заяви, че не му е известно да има промяна в отношението на президента Владимир Путин към министъра на отбраната Сергей Шойгу, съобщават ДПА и ТАСС.

Олигархът Евгений Пригожин, превърнал се в ръководител на частната военна компания "Вагнер", от седмици публично критикуваше Шойгу и висшия руски генерал Валерий Герасимов. В ожесточени тиради в социалните мрежи той ги обвиняваше в некомпетентност и хвърли върху тях вината за множеството претърпяни от руските сили неуспехи на бойното поле в Украйна.

Въпросът за кадрови промени в руското министерство на отбраната едва ли е бил обсъждан на преговорите по регулиране на въоръжения бунт, защото този въпрос е от изключителната компетенция на руския държавен глава, добави Песков.

Германската външна министърка отложи пътуване

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок отложи с един ден пътуването си до Южна Африка, за да се консултира с колегите си от ЕС относно вътрешната борба за власт между руското правителство и частната военна група "Вагнер", съобщи ДПА.

Бербок планираше да отпътува за Кейптаун днес следобед на двудневно посещение с цел укрепване на двустранното сътрудничество и да се опита да убеди страната да подкрепи борбата на Украйна срещу руското нашествие. Вчера говорител на министърката заяви, че пътуването е било съкратено. Срещите ѝ в Кейптаун в понеделник са отменени и вместо това тя ще участва в среща на външните министри на ЕС в Люксембург, в понеделник сутринта.

Срещата на министрите беше насрочена предварително, но придоби неочаквана спешност след въоръжения бунт.

Бербок обаче планира да председателства срещата на германско-южноафриканската двунационална комисия в Претория във вторник, предаде БТА.