Две от трите най-големи запалянковски структури на организирани привърженици на "Левски" се опълчиха на ръководството на клуба. Националният клуб на привържениците (НКП) недоволства от това, че цените на абонаментните карти за новия сезон са скочили с 30 процента.

А Тръст "Синя България", който е миноритарен акционер, иска отчет от "Герена" за приходите от дарителски кампании. Като обръща внимание, че напоследък клубът е станал доста непрозрачен по този параграф.

Отношенията между клуба и въпросните организации се влошиха значително от ранната пролет насам, когато Станимир Стоилов напусна в знак на несъгласие с водената политика и на някои политики, свързани със спонсора "Палмс бет".

Изпълнителният директор Ивайло Ивков пък бе освободен, както и Петър Ганев (номинация на Тръста) от Надзорния съвет.

Абонаментната кампания бе обявена вчера, като цените с подробна разбивка са обявени на официалния сайт.

"Ръководството на ПФК Левски АД, начело с мажоритарния собственик, поднесоха поредната неприятна изненада за привържениците на клуба с неоправдано и необосновано вдигане на цените на абонаментните карти за новия сезон. То надхвърля 30%, както и границата на добрия вкус, без с нищо да носи по-добра услуга или преживяване. От мизерните условия по трибуните до футбола на терена", така започва позицията на Националният фенклуб.

При въпросните събития по-рано тази година се стигна до остри думи и от двете страни (Наско Сираков от страна на "Левски", който настоя, че е мажоритарен собственик и призова запалянковците "да си го набият в главата").

"В тази връзка подчертаваме, че за първи път организации на привържениците не са консултирани за цените на билетите и абонаментните карти, каквато традиция съществуваше в ПФК Левски АД, продължава позицията на сектор Б. - Това за нас означава само едно. Феновете са третирани като безгласни букви, които по традиция трябва да покриват щетите от лошото управление, продължаващо и до днес вече години наред. 

Изразяваме и своето недоумение дали въпросното повишение не е свързано с договора за управление, според който 10% от цените на билетите отиват при фирмата спонсор-управляващ. Дали цените на абонаментни карти не стимулират именно по-голямо потребление на билети и печалбарство на гърба на привържениците?" 

НКП завършва така:

"И тъй като хората, борещите се за това футболът да бъде за привържениците, бяха отстранени и принудени да напуснат, Националният клуб на привържениците на Левски заявява, че няма да остане безучастен към продължаващата гавра с левскарите. Ще изразим ясно и недвусмислено своята позиция през предстоящия сезон и призоваваме всички левскари да не бъдат безучастни към случващото се".

Снощи реакция дойде и от Тръст "Синя България", макар и по различен казус.

В декларацията на организацията се обръща внимание на това, че ръководството на клуба е поставило като приоритет изплащане на задълженията към НАП. За тази цел сметките на "сините" са запорирани, а 30 процента от приходите отиват директно към приходната агенция. 

Още когато това бе обявено, предизвика негативна реакция от страна на организираните почитатели.

"За съжаление, Клубът пази пълно мълчание по темата за погасяване на задълженията. Всяка логика сочи, че при призив за дарителство следва да бъде предоставена поне елементарна отчетност. Такава в случая напълно липсва, пишат от Тръста.  

Нито един от дарителите няма представа по какъв начин кампанията е повлияла върху задълженията на „Левски“ към НАП, тъй като до момента няма представен нито един документ за погасената част от главницата, оставащото задължение, лихвите по него и т.н. Все по-осезаемо се насажда усещането, че от привържениците се очаква единствено да бъдат таксувани за привилегията да бъдат левскари. За това свидетелства и необяснимото увеличение на цените на абонаментните карти с 30%."

И добавят следното:

"Тъй като считаме, че целокупната левскарска общност, призована и доказала се за пореден път като основен източник на приходи, има право да получи тази информация и да бъде запозната с това как са разходвани нейните пари и какви са бъдещите плановете на ръководството, на 20 юни изпратихме писмо до изпълнителния директор на клуба и до мажоритарния собственик и председател на Надзорния съвет, в което призовахме тази информация да бъде изнесена публично и да бъде подкрепена със съответните документи. До този момент (25.06.2023), нямаме отговор от страна на клуба по този въпрос.

В тази връзка, ние отново, този път публично, апелираме към ръководството да предостави на феновете подробна документация за събраните по различните канали средства, изплатената част от задълженията към НАП, оставащата сума, както и да представи на синята общност своя план за погасяването на тези задължения и издръжката на клуба занапред. 

Отново подчертаваме, че предвид липсата на доверие към ръководството на клуба и пълната липса на каквато и да е информация, с решение на УС на тръст „Синя България“ всички постъпващи средства от активната DMS кампания ще продължават да се изплащат своевременно към клуба, но не по оперативната му банкова сметка, а по обявената за целеви дарения към НАП."

В заключение "Синя България" призовава "ръководството на клуба, в знак на потвърждение на заявените от него приоритети, да използва за същите цели и приходите от продажба на абонаментни и членски карти, VIP ложи, боксове и входни билети".