Станимир Стоилов обяви очаквана и предизвестена от два дни новина - напуска "Левски". Той каза, че си тръгва след победата над "Локомотив" (София) на "Герена" от Първа лига - 1:0.

Брифингът в залата за пресконференции на Мъри продължи час и половина, като приключи малко преди полунощ. От думите му могат да се извадят следните акценти:

* той напуска заради мажоритарния собственик Наско Сираков и клубния спонсор "Палмс бет". Шефовете на хазартната компания се месели във вземането на решения и оперативната работа. Сираков не искал или не можел да се намеси, за да потуши скандалите;

* тръгва си, защото не иска да подведе феновете, които му оказват безрезервна подкрепа. Не иска да участва в "убийството" на клуба;

* провалената сделка по придобиването на "Левски" от "Юнайтед груд" повлияла окончателно на отношенията, които вече били влошени. Не толкова провалените зимни трансфери, от които клубът щял да изкара пари, с които да диша по-спокойно. Това била само "искра", показала разривът на "Герена";

* Стоилов не харесва това, че от "Палмс бет" прибирали по 10 процента от приходите на "сините". Възмутил се, когато щели да посегнат и на даренията от феновете;  

* босът на "Палмс бет" Мило Борисов предложил на треньора да остане до юни. Друг го помолил да води отбора и на мача с ЦСКА-София идния кръг. Това обидило наставника - той не е да един мач или два месеца по думите му;

* Мъри не приема този начин на управление - решения да се вземат от "другата централа". Ако е собственик - да, но не и като спонсор. От "Палмс бет" много държали постоянно да им се благодари;

* Той уведомил Сираков и "Палмс бет" за решението си предварително. Поставил две "тежки условия" да остане - Управителният съвет да бъде доминиран от хора, работещи в клуба, дори той би влязъл в него, а не от представители на спонсора; сегашният екип да остане, което означава и реално вече уволнения Иво Ивков. Те явно не са били приети. 

"По въпроса, който повече ви вълнува - дали ще продължа да работя. Отговорът ми е не. Причината за това е начинът на управление и решенията, които се взеха на Общото събрание в управленски стил. Клубът беше фалирал футболно, морално и финансово. Година и половина се отчитат добри резултати по три направления", така започна Стоилов.

Че той си тръгва, стана ясно още в четвъртък - след Общото събрание, на което беше освободен членът на Надзорния съвет и представител на феновете Петър Ганев. Причината за това е, че той подкрепя изпълнителния директор Иво Ивков, който реално вече също е уволнен, като това ще стане факт другата седмица. Стоилов работи добре с Ивков, макар и да има противоречия с него, но те са част от работния процес, посочи наставникът. 

"Качихме клуба на главен път, но започнаха да се правят промени, с които аз не съм съгласен. Не е положителна и доминиращата роля в спонсора в Управителния съвет, където се взимат решенията. Начинът на управление не е правилен за клуб като "Левски". Казах, че не идвам щастлив на "Герена". 

Една рана, когато не я промиеш навреме, тя рано или късно гние. Имаше огромно напрежение между изпълнителния директор и генералния спонсор. Получаваме вноски от спонсора, даже и напред и оттам дойде напрежение в клуба. Собственикът трябваше да се намеси много по-рано и да спрем това напрежение. Скандалите бяха всекидневни", каза още Мъри.

Стоилов надълго и нашироко разказа за отношенията си със спонсора "Палмс бет", който явно е в основата на напускането му. По-скоро на това, че хазартната компания се меси в управлението на "сините", а собственикът Наско Сираков е "бездействал" и "не е взел необходимите решения", за да потуши скандалите и изглади противоречията.

Стоилов още преди мача е уведомил двама от босовете на спонсора "Палмс бет". Един от тях - Мило Борисов, му предложил да остане поне до лятото. На което специалистът отвърнал иронично и шеговито, че очаквал договор за три години. Което, по думите на Стоилов, доста смутило бизнесмена.

Той имал и друго предложение - да остане за още един мач - срещу ЦСКА-София. И в двата случая тези оферти обидили Стоилов, тъй като той не се приема като треньор за един мач или два месеца, даде да се разбере даващият брифинга.

Благодарностите към "Палмс бет" и "подаръка" за треньора

В "Палмс бет" много държали постоянно да им се благодари. Шампионът на Казахстан в миналото с "Астана" разказа нещо интересно - той не посочи име, но стана ясно, че става въпрос за представител на спонсора, който през м.г. решил да покаже активност и да посети мач с Локо (София), при който "Левски" гостувал. Но отишъл в "Надежда", вместо на ст. "Васил Левски".

"Спонсорът има договор за 10 процента от всички приходи в "Левски". След първите скандали започнах да гледам документи, за да имам яснота. И се стигна дотам да заплашвам, че ще си тръгна, за да се решат проблемите. Имаше договор от даренията на феновете да се отчитат на спонсора, но той беше махнат след скандал. Парите, дадени от спонсора, са фактурирани в клуба. Може да кажат, че ще ги опростят и дано да предизвикам да ги опростят. 

Другата тема, която ме засяга - когато дойде Роналдо, се каза, че се прави подарък на Мъри Стоилов. Той е футболист на "Левски" и вече струва доста пари. Той не е подарък на Мъри Стоилов. Собственикът на клуба трябваше да се намеси много по-рано и да тушира конфликта. Не виждам причина изпълнителният директор да бъде уволнен. Сигурно и той греши, и аз греша, но който не работи, той не прави грешки", каза Станимир Стоилов.

Той поставил две "тежки условия" да остане - Управителният съвет да е доминиран (блокираща квота) от служители на клуба, а не на спонсора, и сегашният екип да остане, разбирай Ивков като директор. Ясно е, че те не са изпълнени.

Стоилов ясно каза, че Сираков е сменил Ганев и Ивков под натиска на "Палмс бет".

"Да напусна "Левски" ми струва доста пари и аз се отказвам от тези финанси, но се отказвам, защото тези пари ще останат в клуба. Няма клуб, в който съм работил и който да съм го оставял на минус. Те винаги са били на печалба." 

"Мечтата ми беше да станем клуб като "Барселона", "Реал" (Мадрид) и привържениците сами да избират кой ще бъде президент. Затова създадохме сдружението "Левски на левскарите", което предизвика спорове, а това е нормално", обясни Мъри.

За провалената продажба на клуба и спрените зимни трансфери

"Провалената сделка повлия цялостно на отношенията. Защото в последните 5-6 месеца се посветиха усилията само на това. Очаквахме сделката да се осъществи и да си позволим по-скъпи и качествени играчи. И вероятно това се отрази на отношенията между собственика и изпълнителния директор, а и на всички нас. Аз лично нямах нищо против да бъдат продадени играчите. 

Ние сме поставили основата и отборът ще носи само позитиви. Ако ни бяха оставили, в един момент щяхме да осигуряваме толкова приходи, колкото и спонсорите. Вероятно 50 на 50. Виждате Кордоба как израсна. Взехме го от втора лига и се превърна в титуляр, който това лято ще бъде продаден за много повече пари, отколкото се предлагаха за него до момента."

"Ако бяха продадени тези играчи тогава, щяхме да дишаме по-спокойно и да не търсим пари напред от спонсори. Аз лично смятам, че това не е никаква ябълка на раздора. Това беше искра да покаже проблема. Прекалено малко е да спорим за 100 хиляди или за 500 хиляди повече или по-малко. И Ивков, и аз, и Сираков – цената, която сме казали, имаше единомислие. Ивков казваше, че трябва да ги продадем, но ако идваше "Юнайтед груп", играчите трябваше да останат, защото тогава "Левски" щеше де бъде по-силен. Но се прецени, че няма да се продават. Това не беше ябълка на раздора, а някаква искрица".

Неработещото корпоративно управление и отстраняването на Петър Ганев от Надзорния съвет

"Не разбирах т.нар. корпоративни управления, когато се съобразяваш с корпорацията. Нормално е да имаш и "зашита уста". Затова и казах на събранието, че съм против такова управление. Аз съм за управление от изпълнителния директор в едната част, треньор или спортен директор, който управлява спортната част под зоркия надзор на хора, които да следят излизането на финансите. И естествено, собственика, който според мене има знанията, за да даде оценка на спортно-техническата работа, която върши треньорския щаб. И тогава нямаше да има корпоративни и други управления. При корпоративните обикновено идват да управляват хора, които са служители на други структури и аз не ги харесвам. Тогава има прикриване".

"Аз също се надявах, че присъствието на Петър Ганев, който има достъп до всички документи, и всяка седмица получава от Ивков ли, или от счетоводството - не знам от кой, пълен отчет на плащания, превеждания, получавания, доходи, приходи, разходи. А той беше представител на феновете и така тази информация достига най-лесно до всички привърженици. Сега след неговото напускане не знам дали друг от Надзорния съвет ще изпълнява такава роля. Той присъстваше и на част от скандалите, които се разразиха между изпълнителния директор и спонсора и много точно и ясно каза на привържениците каква беше ситуацията и кой беше прав."

Какво го е подразнило най-много, Стоилов обясни така:

"Да се вземат решенията в друга централа, както каза изпълнителният директор. А решенията трябва да се вземат долу в съблекалнята - спортно-техническите, и в къщата на "Левски" от хора, които да носят отговорност с лицата си. Казахме на г-н Борисов (б.а., Мило Борисов, собственик на "Палмс бет"), ако иска - взима клуба, еднолично управлява, освобождаваме хора. Заповядайте, целият клуб е ваш, правете каквото искате. Давайте всичките пари, не чакайте на фенове, не чакайте ние да вадим, или аз да работя. Търсете си хора. Ето, управлявайте, никакъв проблем. Една дума няма да кажа. Но такива да ни казват какво да подписваме - не, мерси!"

"Генералният спонсор осигурява пари, но това е и ангажиментът му. Като си спонсор, плащаш си и това е. Никога не сме казали, че не искаме "Палмс бет", но искахме чисти и истински отношения между спонсор и клуб. Чисти отношения, това точно и ясно да се знае. Радваме се, благодарим за финансирането и винаги да се следва интересът на клуба".

"Левски" никога няма да е затворена страница на Стоилов

Цанко Цветанов си тръгва заедно с него, но Стоилов препоръча по-младите му помощници, които е поканил да работят в щаба му, да получат шанс. Той подчерта, че "Левски" никога няма да бъде затворена страница за него, просто ролята му се променя - става фен, който ще гледа мачовете и ще стиска палци.

В края на маратонската пресконференция в очите му се появиха сълзи.

"Просто ще се преместя на друга трибуна, но оставам тук.  Един приятел ми беше казал, че от времето на Гунди не е виждал мъже да плачат на "Герена", така че ще ме извините", завърши Станимир Стоилов.

Горчива победа над "Локомотив" (София) с 1:0

По-рано в тази емоционална за левскарите вечер на "Герена", тимът на Станимир Стоилов победи столичния "Локомотив" с 1:0. Попадението реализира Филип Кръстев в добавеното време на първото полувреме. 

"Левски" имаше превъзходство, можеше да спечели по-убедително, Локо не успя да се противопостави.

Събитията покрай Стоилов се отразиха и на трибуните. Сектор "Б" се обяви "за" Стоилов и срещу Сираков с надписи, транспаранти и т.н. Знамена и флагове бяха обърнати. Мъри получи страхотна подкрепа, но пролича разделението и сред привържениците. Сектор "А" подкрепи мажоритарния собственик и се оказа срещу "Б".

След края на двубоя Станимир Стоилов се сбогува с публиката, като дълго благодари за скандиранията от трибуните.