Ако ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" стигнат до подписването на коалиционно споразумение, от партията на Бойко Борисов ще настояват за свои министри в кабинета.

Такава заявка даде депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев пред БНТ.

От думите му се разбра още, че ако се стигне до ротация на премиерите след първите девет месеца, когато Николай Денков (ПП) трябва да бъде заменен от Мария Габриел (ГЕРБ), то съставът на Министерския съвет може да бъде подреден от ГЕРБ.

Изявленията на Георгиев идват в момент, в който ПП-ДБ поставиха 7 точки като условие за запазване на ротационното правителство, след като от ГЕРБ направиха поредица от демонстрации, че се ползват с парламентарната подкрепа на ДПС и "Възраждане" и заедно формират мнозинство по различни въпроси. ГЕРБ пришпори и избора на нови регулатори - в нарушение на споразумението между Денков и Габриел това да става след съгласуване на кандидатурите.

Какъв е отговорът на ГЕРБ на 7-те точки - бе попитан Георгиев. "Че по-сериозно би звучало, ако са 107" - отвърна той. И се мотивира: "Защото ако търсиш коалиция, то приоритетите й не може да се изчерпат с кратък написан текст. Нашата визия, събрана в 140 страници управленска програма, определено не може да бъде посместена в 7 точки. Ако те си представят, че с някакви 7 реда предствят на държавата изход от излизане от кризите, това няма как да бъде сериозно. Нека да дойдат като зрели хора, да седнат на масата, да преговаряме. В момента имаме едно квази еднолично управление, това е кабинетът "Денков"."

На въпрос ГЕРБ ще настоява ли за друго разпределение в Министерския съвет, Георгиев обяви:

"Съвсем нормално е, съвсем нормално е. В момента, в който очевидно искаш да диверсифицираш политическата отговорност, или иначе казано по "Продължаваме промяната" - да избягаш от нея, то е нормално да потърсиш начин, по който при едно такова политическо представителство, да има и други представители на политическите сили, които подкрепят. В противен случай трябва да излезеш и да кажеш ясно - да, ние носим сами (отговорността), назначенията са наши, но и не се сърдим, когато се формират гъвкави мнозинства в пленарна зала."

- А повдигнахте ли въпроса с тях как ще се извърши ротацията? Втоорият кабинет на ГЕРБ ли ще бъде след това, с министри на ГЕРБ? Как ще се извърши ротацията чисто като нормален принцип?

"Формалният принцип е уточнен в Конституцията - започна Георгиев, визирайки новото завъртане на "рулетката", при която първият мандат за съставяне на правителство ще е при ГЕРБ. - То е неизбежно... То няма как да се излезе от този механизъм, защото от момента, в който министър-председателят подаде оставка, означава оставка на кабинета. При оставка на кабинета се отива на първия мандат и след това се продължава по реда.

Но аз от гледна точка на сегашните събития смятам, че първо трябва да разрешим някои текущи отворени въпроси и тогава да гледаме в такава перспектива. В крайна сметка те трябва да направят този компромис, на който се съгласиха - след г-н Денков да бъде г-жа Габриел. Тогава вече, и дотогава, аз се надявам всички тези теми, които касаят втория ешелон на властта, политическото предствителство вътре в кабинета, регулаторите,трябва да бъдат уточнени" - отвърна Георг Георгиев.

Не става ясно обаче как кореспондира с едно от последните изявления на Борисов - че ротация нама да има.

По думите му ГЕРБ не искала коалиция, от ПП искали. Не стана ясно на какво Георгиев базира това си наблюдение, при все, че лидедрът Борисов ясно артикулира, че коалиционно споразумение трябва да има. Същото каза паралелно тази сутрин, но от ефира на Нова тв, зам.-председателят на партията Даниел Митов.

"Ние настояваме за подобен тип механизъм, за коалиционно споразумение, което ясно да разписва механизмите. Отначало им казахме, че ако няма такива механизми, няма как да се формира работещо мнозинство", каза Митов.