Саботаж и посегателство - това са основните версии за пожара в оръжейния склад край Карнобат. Той е собственост на Емилиян Гебрев, за когото в последните години може да се заключи - най-меко казано - че не се радва на благосклонно отношение от Русия. Помещението, в което е избухнал огънят, е изгоряло напълно.

Няма пострадали.

„Има камери и електронна система. И преди година камерите бяха иззети от разследващи и прокуратура, но и до ден днешен не знаем какво е станало, въпреки настояванията ни.“

Това каза собственикът на горелите складове Емилиян Гебрев пред бТВ. Той специално обърна внимание, че те са предали всичко и няма как да знаят какво се вижда на собствените им камери а разследващите мълчат, "въпреки нашите многократни настоявания".

Гебрев поясни, че е хубаво да се знае всичко около случилото се, за да се вземат превантивни мерки.

„До този момент на 80% нещата се припокриват с миналогодишната експлозия“, обясни още Гебрев.

Както медии писаха, оръжейните складове на същия търговец горяха преди година - на 31 юли. Преди това Гебрев се прочу, като бе отровен, заедно със сина си и свой служител. Тогава той плати на частна лаборатория в скандинавска държава, която доказа наличието на бойно отровно вещесто от рода на новичок, въпреки нежеланието на нашите органи да разследват. Прокуратурата две години не предприема нищо, докато не се намеси английската посланичка. Накрая спешно бяха установени трима руски граждани, като автори на покушението и дори обявени за международно издирване.

По-стари инциденти в складове на същия търговец пък бяха обединени в едно досъдебно производство от прокуратурата, но тя мълчи и търговецът каза, че знае колкото и всички останали граждани.

Междувременно след началото на руската окупация в Украйни, в Чехия мистериозно бяха взривени складове с муниции, също свързвани с българския бизнесмен.

Тази сутрин оръжейникът нарече случилото се "непонятен пожар" - защото обикновено такъв тип предприятия горят отвътре навън. Според охранители, били на смяна в нощта на пожара, огънят е тръгнал отвън навътре, каза още той.

Засега районът остава отцепен от съображения за сигурност. Вероятно в сряда сапьори и разследващи ще влязат, за да се уверят, че няма невзривени боеприпаси и да уточнят какво се е случило, каза още той.

„Охраната на нашите обекти, с която ние разполагаме, е до оградата. Всичко, каквото е било необходимо, ние ще предприемем и сме предприели, но от оградата навън - това е държавата. Ние нито имаме танкове, нито имаме войска, ПВО и т.н.“, каза той.

Иначе Гебрев приветства проверките на частните и държавните оръжейни предприятия в цялата страна, разпоредени от правителството и добави, че това в сектора се чака минимум от около 12-14 години.

Опасност за населението или за екологията в района на взривовете в Карнобат няма, подчерта собственикът на горелия склад.

Пред БНР по-късно днес темата коментира и вътрешният министър Калин Стоянов, който заяви, че се работи по различни версии за взрива в склада за боеприпаси.

"В района на град Карнобат се чуват взривове, като преди тях се е видяла и огромна светлина, която идва от възпламеняването на нещо.

Впоследствие се установи, че е възникнал пожар и оттам са произлезли множество взривове в един от складовете, в който се съхранява готова продукция на господин Гебрев. Тук е хубаво да се спомене това, че миналата година горе-долу по същото време имаше идентични взривове и идентични случаи", каза той.

Днес ще стане ясно дали разследването по случая ще бъде поето от Националната следствена служба, допълни вътрешният министър:

"Предстои започване на процесуално-следствени действия, тъй като по протокол трябва да измине определен период от време след последните взривове, които са чути. Днес ще бъде взето решение дали производството ще бъде поето лично от Националната следствена служба. Ще се сформира екип от всички служби, които са ангажирани със случая. Работи се по няколко версии, доколкото ми е известно и към момента, но след като влезнат службите на територията, където са били взривовете, може да имаме повече информация".