Руският президент Владимир Путин би трябвало сериозно да се замисли, преди да реши дали да дойде за срещата на върха на групата БРИКС в Южна Африка през август.

Така отговори на въпрос на Клуб Z Бет Ван Скаак – специален посланик по въпросите на глобалното наказателно правосъдие към Държавния департамент на САЩ.

Причина е издадената от Международния наказателен съд (МНС) заповед за арест на Путин заради депортацията на украински деца. Тя даде телефонен брифинг за журналисти в Брюксел.

Решението за задържането на Путин трябва да вземе самата Южна Африка, като се имат предвид нейните международни ангажименти и конституционната й рамка, смята Ван Скаак.

„Като страна членка на МНС тя има определени задължения за сътрудничество според Римския статут. Там вече имаше трудна ситуация, когато Омар ал Башир – тогава държавен глава на Судан, пътува дотам“, изтъкна дипломатката.

Тя припомни как през 2015 г. Ал Башир избягал от Южна Африка посред нощ от тъмна писта, тъй като имало опасения, че ще бъде арестуван. В тази страна има силна независима съдебна система, която се мобилизирала. Тогавашният лидер на Судан е първият в света държавен глава, обвинен от МНС.

„Несъмнено Путин знае за тази история. Очевидно Южна Африка се опитва да изчисли как да се справи с този въпрос и обмисля различни мерки, включително да проведе виртуално срещата на БРИКС, да я премести в неизвестна държава, която не е член на МН – чух да се споменават Китай и съседен Мозамбик. Обсъждат се и други варианти като например от кого а се състои руската делегация.

Знаете, че Путин е доста дързък, с държавни ресурси, със свои войски, със свой персонал. Но не е толкова безразсъден към самия себе си. Мога да си представя какви сметки си прави и дори да има 10 или 15 на сто шанс срещу него да започне процес, независим съдия или прокурор в Южна Африка да го вземе на мушка, имайки предвид прецедента с Ал Башир, мисля, че той наистина сериозно би си помислил, преди да реши дали лично да посети събитието“, обобщи Бет Ван Скаак.

Макар МНС да е издал заповед за арест на Путин, той няма правомощия да провежда процес в отсъствие на обвинения, каза още посланичката. Той обаче може да започне процес,п в хода на който обвиненията да бъдат потвърдени, а след това представени на световната общественост като доказателство за вина, заяви Ван Скаак.

„За съжаление, обстоятелствата са такива, че докато той се намира в Русия, той ще бъде недостъпен за такива процеси. Но в миналото видяхме как много бивши лидери, обвинени във военни престъпления, които според мен смятаха, че никога няма да видят съдебната зала, в крайна сметка я видяха, защото обстоятелствата на място се промениха“, изтъкна Бет Ван Скаак.

И посочи като пример съдебните процеси срещу Слободан Милошевич, Аугусто Пиночет и Хисен Хабре – бившия президент на Чад.