Читател на Клуб Z е свалил дарителска страница на ПП "Възраждане" в популярната онлайн платформа Patreon, похвали се той в български форум на сайта Reddit.

Както Клуб Z писа по-рано тази година, Костадин Костадинов и партията му събираха дарения в евро за борбата си срещу... еврото. За целта ползваха популярна интернет платформа, насочена основно към създатели на съдържание, въпреки че платформи, които позволяват дарения в лева, съществуват.

Както обаче е забелязал потребителят в Reddit, екипът на партията е използвал илюстрации за абонаментните планове на стойност 5, 10 и 25 евро, взети от популярна компютърна игра - Dota 2. Той е решил да съобщи за злоупотребата с авторско право на издателя на играта Valve.

"На следващия ден страницата изчезна. Най-вероятно от Valve са изпратили DMCA takedown letter (писмо с искане за сваляне на съдържание, нарушаващо авторски права, б.р.) до Patreon и те са свалили страницата.

Отговор на имейла не получих, но това е типично за Valve", пише потребителят.

Той споделя и друга любопитна информация, прочел на Clubz.bg (препечатана от bird.bg) - че Костадин Костадинов е изплащал повече пари по свой дълг месечно, отколкото е заплатата му като депутат. Споделя и че партията събира пари и през видеоплатформата YouTube и друга услуга за дарения - subscribestar.com.

"Според мен Костя си изплаща сараите до варненския залив с тези абонаменти. Иска да събере колкото може повече пари от заблудените му фенове, докато е релевантен, че като Русия загуби войната, не знам с какво ще плаши последователите си", добавя той.

Както Клуб Z съобщи още през ноември миналата година, дни след като "Възраждане" внесe в парламента законопроект, според който всеки, получаващ над 1000 долара годишно от чужбина, трябва да се регистрира като "чуждестранен агент", интернет потребители забелязаха, че самият Костадинов и партията му попадат под действието на своите предложения - защото получават поне толкова годишно от YouTube - платформа, собственост на американския техногигант Alphabet.