Адвокат Божидар Колев от Софийска адвокатска колегия (САК) се самопредлага да участва в конкурса за нов главен прокурор. Това стана ясно днес, накрая на заседанието на Прокурорската колегия на ВСС.

Писмото му до кадровиците прочете "за сведение" Огнян Дамянов.

В заявлението адвокатът се аргументира, че има нужните качества, експертиза и опит да се включи в битката за нов обвинител номер едно. Затова той апелира - трима от кадровиците, ако приемат мотивите му, да го номинират (такова право имат те, а също и министърът на правосъдието, б.р.).

Справка сочи, че адвокатът всъщност е от Хасково. Бил е и кандидат за депутат от партията на Светльо Витков "Глас народен".

Между 1996 и 1998 г. Колев е бил прокурор в Софийската районна прокуратура, пише още в сивито му. Общо има 28 години юридически стаж.

Главният прокурор не е нужно да е прокурор - дори Иван Гешев бе първият такъв от времето на т. нар. демокрация.

Според Закона за съдебната власт за главен прокурор се изискват има най-малко 12 години стаж и "високи професионални и нравствени качества". Останалите изисквания са още по-абстрактни: способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт; висока професионална компетентност: да притежава задълбочени знания в областта на правото, богат практически опит в съответната област, ръководни и административни умения, аналитични способности, изявена независимост, воля за налагане на законността, да притежава развити умения за работа в екип и пр.

Ето и краткото съобщение на пресслужбата на ВСС днес:

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВСС ПРИЕ ЗА СВЕДЕНИЕ ЗАЯВЛЕНИЕ ОТ БОЖИДАР КОЛЕВ - АДВОКАТ ПРИ СОФИЙСКА АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ, ЗА УЧАСТИЕ В ПРОЦЕДУРАТА ЗА ИЗБОР НА ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие за сведение заявление от Божидар Колев - адвокат при Софийска адвокатска колегия, за участие в процедурата за избор на главен прокурор на Република България. Съгласно приетите от ВСС Правила за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор предложения за кандидатури за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на съответната колегия на Висшия съдебен съвет и министърът на правосъдието.