Румен Радев да покаже проекта си за изменения в Конституцията, който обяви преди години, че е изготвил, да свика Консултативен съвет за националната сигурност и там да се обсъдят промените в основния закон.

За това призова днес в ефира на бТВ лидерката на БСП Корнелия Нинова, която, известно е, е в обтегнати отношения с президента.

Призивът й бе вмъкнат в коментар относно готвените изменения в основния закон, които планират "Продължаваме промяната-Демократична България", ГЕРБ и ДПС. Засега само тези три формации провеждат срещи по въпроса, като вчера бе дадена заявка, че работна група започва да се съвещава, за да бъде изготвен единен проект. 

Иначе проекти отдавна имат от ДБ, ДПС и дори ГЕРБ, която при правителствената криза през 2020 г. разчиташе на изменения в основния закон за "рестарт" на държавата (по Бойко Борисов).

По това време Радев бе флагман на антиправителствените протести, започнали с акостирането на съпредседателя на ДБ Христо Иванов на брега край "летния сарай на Доган" в "Росенец" и достигнали кулминация с "нахлуването" на главния прокурор тогава Иван Гешев в президентската институция. В отговор държавният глава обяви, че готви проект за изменения в основния закон с цел намаляване на правомощията на обвинител номер едно. В последствие бе оповестено, че този проект е готов, но Радев отказа да го внесе в Народното събрание, мотивирайки се с това, че е свалил доверие от правителството, ерго - мнозинството на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

И до днес този проект не е видял бял свят, въпреки че заявката на Радев бе, че ще го внесе в Народно събрание, на което има доверие. Такова на практика имаше - когато "Продължаваме промяната", с която взаимно се подкрепяха, състави кабинетът "Петков". Между ПП и Радев обаче бързо се появи напрежение, и то само месец по-късно - породено от премахването на шефа на "Булгаргаз" Николай Павлов.

За Нинова сега нямало никакъв ред и прозрачност при готвените измненения в Конституцията (макар БСП да отказа да участва), а това била "сериозна, тежка, държавническа дискусия", която трябва да се проведе - около свикан от Радев КСНС.

"Ако е един истински президент, трябва да спре да се занимава с партийно строителство, а да бъде обединител. Да ни събере и да представи своя проект на конституция. Самият той много отдавна каза, че има проект и ще го представи - ами да го представи", заяви Нинова.

И атакува ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ:

"Махнаха Гешев, избраха временно управляващ - мисля че съдебната реформа за тях приключи."

За Нинова този Висш съдебен съвет не трябва да избира главен прокурор, защото е компрометиран, "личи отдалече". "И и идеален човек да избере, той тръгва с фалстарт", посочи лидерката на левицата.