В проекта за изменения в конституцията, който Румен Радев обяви, че е написал, когато бе притиснат от прокуратурата, но до ден днешен никой не е видял, няма предложение за преминаване към президентска република. Всеки, който твърди обратното лъже. Не пречи обаче такава да се обсъжда като изход от политическата криза.

Това заяви пред Нова тв Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към държавния глава.

Изказването му бе по повод на изтекла информация от последния пленум на БСП миналата събота, според която лидерката Корнелия Нинова е заявила пред съпартийците си, че в проекта на Радев е разписана промяна на формата на държавно управление - от парламентарна към президентска република. С такова искане излязоха предизборно и от близката до Радев партия "Има такъв народ".

На въпроса мисли ли Радев за промяна на модела на управление, Маринов отвърна:

"Аз не съм упълномощен да говоря от името на президента, ще кажа лично мнение. Първо, президентът никога не е оставял въпроса за смяна на формата на управление. Този, който твърди, че съществува проект на конституция, подготвен за президента, в който се визира някаква такава форма, си измисля, или по-грубо казано - лъже".

По думите му партиите са тези, които трябва да възстановят доверието в парламентарната форма на управление.

"Време ли е за този разговор изобщо?", бе попитан пак президентският съветник. На което той отвърна:

"За всеки разумен разговор е време. Аз не виждам защо е криминално да обсъждаме варианти. Ние не преминаваме към тяхната реализация. Защо трябва да се отхвърля априори възможността да търсим някакви варианти за преодоляване на кризата, в която се намираме?"

А може ли Румен Радев да е "архитект" на ново правителство като събере всички на една маса и те пред него гарантират изпълнение - Маринов смята, че форма ала Тройната коалиция, не би дала добър резултат.

"Президентът Радев, доколкото го познавам, се придържа строго към своите конституционни правомощия. Той ще улесни косвено - като даде време, като провежда разговори с партиите, но така да ги събере и да си играе на някакво политическо Lego - не вярвам да го направи", заяви той.

На спекулациите, че служебното правителство може да се превърне в редовно, нещо отхвърлено на този етап от "Продължаваме промяната", както и от "Възраждане", председателят на Стратегическия съвет на Радев, заяви, че "среда за такъв ангажимент, разбира се, няма".

"Тук има едно неволно или умишлено недоразумение. От момента, в който едно правителство бъде избрано в парламента, то става правителство на парламента. Парламентарните сили, гласували за него, носят отговорност за него. В този смисъл няма никакво значение дали то ще е политическо, дали ще е експертно, дали ще е каквото и да е. 

Това правителство ще иска гаранция. Аз ако бях кандидат за министър-председател на такова правителство, ще искам изрично партиите, които изразяват готовност да го подкрепят, да подпишат един документ, да кажат, например, ние ви даваме три месеца, или ние ви даваме шест месеца, за постигането на тези три или пет цели", аргументира се съветникът.

А има ли място руската посланичка Елеонора Митрофанова в пленарната зала на българското Народно събрание по време на тържественото му откриване - въпрос, по който партиите в НС вече се разделиха, Маринов посочи:

"Ами, това ще решат парламентарно представените сили. Тяхна практика е. Знаете, че има доста държави в света, чиито действия в един или друг момент се оспорват, какви мерки ще бъдат взимани спрямо техните представители, е въпрос на преценка.

Според мен трябва да се следва диломатическият протокол - доколкото все още не са..., надявам се няма да бъдат прекъснати дипломатическите отношения. Оттам настне всеки един демарш трябва да има много солидна обосновка. Нека да се изкажат дипломатите, аз не съм специалист в тази област."