Антъни Иванов участва на Държавното първенство по плуване на басейн "Диана" в София, въпреки съобщението на БОК вчера, че наказанието му за спиране на състезателните права за две години е потвърдено от Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана.

Един от водещите ни плувци в последните години стартира в сериите на 100 метра свободен стил на започналия тази сутрин шампионат и даде второ време - 51,68 секунди, с което се класира за финала тази вечер. Най-бърз в пресявките бе съотборникът на Иванов в ПСК "Черно море" - Дениел Нанков, с 51,43 секунди.

Антъни Иванов и човекът който го представлява в допинг сагата - Георги Градев, още вчера заявиха участие. Обяснението е, че наказанието още не е влязло в сила официално - не са обявени мотиви, дати и т.н. По този начин - формално погледнато, БОК направи гаф вчера, тъй като изпревари процедурата на КАС, че си и позволи коментари и тълкувания.

Комитетът прехвърли отговорността за санкцията към Градев, който с начина на обжалване през октомври миналата година лишил Иванов от нормален процес и възможността да се защити и евентуално намали срока на санкцията. Специалистът по спортно право отвърна и нарече служителите на БОК "аборигени" и "некомпетентни". 

Световната антидопингова агенция (WADA) спря правата на Антъни Иванов през октомври м.г. заради това, че пропуснал три теста за година, тъй като дал некоректен адрес за внезапни посещения. Плувецът отрича това. Пред Би Ти Ви той заяви вчера е наказан "за нещо друго". Той също хвърли вината върху БОК, по думите му комитетът не го защитил в делото в КАС, а там "неправомерно" се включили от WADA.  

Антъни Иванов, 24-годишен, бе заявен на пет дисциплини за Държавното първенство, но след съобщението на БОК вчера той бе изваден от стартовите списъци. Самият плувец настоя снощи, че ще стартира на басейн "Диана" и това бе потвърдено тази сутрин, когато бе добавен в първата серия на 100 метра свободен стил. Специалист е и в дисциплината бътерфлай.

Иванов от години е в конфликт с управниците в БФ по плувни спортове. Вчера той каза пред бТВ, че без него "българското плуване умира".

Плувната федерация обяви, че се е съобразила със становището на Градев. Така неговият клиент е поучил разрешение за участие. Най-вероятно обаче той ще трябва да изтърпи наказанието си, така ще пропусне Олимпийските игри в Париж догодина.