Догодина България ще постигне целта си за 2 на сто от БВП за отбрана, увери в Брюксел премиерът Николай Денков.

Той бе приет в централата на НАТО от генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

“Тази година разходите ще бъдат малко под 1,9 на сто, за следващата година вече сме планирали 2 на сто и това е заложено в бюджета. За 2025 г. сме планирали доста над 2 на сто, защото са предвидени инвестиции за подобряване на отбраната, в техническите групи, на които тогава ще трябва да се заплаща. Нещата ще се движат малко нагоре-надолу, но ние категорично сме ангажирани да надвишим 2%, както беше решено наскоро”, каза Денков.

България е на фронтовата линия на някои от най-големите предизвикателства, пред които сме изправени от началото на войната в Украйна, каза от своя страна Столтенберг.

Той благодари на страната ни за това, че осигурява военна защита на Украйна. А това по думите му помага на украинците да отстояват правото си на самозащита, както е заложено в Хартата на ООН.

“За да продължим да укрепваме НАТО и подкрепата си за Украйна, трябва да инвестираме повече в нашата сигурност. И аз разчитам на България да поеме ангажимент за по-амбициозна инвестиция в отбраната, за което ще вземем решение на срещата на върха във Вилнюс”, изтъкна генералният секретар.

За Йенс Столтенберг е важно да има напредък към финализиране на присъединяването на Швеция към НАТО. Така той отговори на въпроса дали се опасява от ново вето на Турция, след като в скандинавската страна отново бе изгорен Коранът.

Столтенберг и турският президент Реджеп Ердоган се разбрали да свикат тристранна среща на високо равнище в Брюксел идната седмица. В нея ще участват външните министри на Турция и Швеция, както и съветници по националната сигурност и ръководителите на разузнавателните служби. Генералният секретар смята, че скандинавската страна е изпълнила всички поети ангажименти.