България очаква експерти от Германия, Австрия и Нидерландия, сред които и митничари, да наблюдават на място дейностите и да подсилят охраната на външната граница на ЕС с Турция.

Премиерът Николай Денков отправи такива покани в лични срещи с федералните канцлери на Германия Олаф Шолц и на Австрия Карл Нехамер, както и с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте.

Това стана на Европейския съвет – срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Разговори за включване на германски митничари в работата на българо-турската граница са водени още при предишното редовно правителство на Кирил Петков. Тогава идеята не е била реализирана поради предсрочното прекратяване на мандата на кабинета, а след това не е била възприета от служебното правителство. Сега поканата за съвместна охрана на границата се разширява, като се включват и други експерти от общо три държави.

„Имаме нужда и от експертиза, и от директна помощ при обработването на огромния обем от товари, който минава през България особено след началото на войната в Украйна“, обясни Денков.

„По отношение на включването на митничари от други европейски страни сега предстои министерствата на финансите да уточнят подробностите и да придвижат процеса“, уточни министърът на финансите Асен Василев, който също е в Брюксел и също се включи в разговора с Шолц.

Според премиера участието на европейски експерти в охраната на границата е част от решението на проблема с доверието на нашите партньори към България, което към момента е основна пречка пред приемането на страната ни в Шенген. Същевременно ще се работи и по сформирането съвместно с Европол на базиран у нас европейски координационен център, който ще се фокусира върху противодействието срещу организирания трафик на хора.

На двустранните си срещи министър-председателят е разказал също за пилотния проект за засилване на защитата на българо-турската граница, който се реализира съвместно с няколко държави, включително Нидерландия и Австрия.

Денков е разяснил и напредъка по приемането на законите, свързани с Шенген.

По-рано днес министър-председателят говори за покана към експерти пред брюкселското издание „Политико“. Ставаше дума за специалисти само от Нидерландия и Австрия – единствените две страни членки, които са против приемането ни в Шенген.

Опасенията им до голяма степен са съсредоточени върху миграцията, особено по известната с проблематичността си турско-българска граница, която отдавна е основен транзитен пункт за контрабанда на хора, наркотици и оръжие от Близкия изток към Европа, отбелязва "Политико".

“Ще се опитаме да включим максимално партньорите от Австрия и Нидерландия, за да могат да видят какво се случва на границата, защото там не е лесно", каза Денков, който беше в Брюксел за първи път, откакто встъпи в длъжност по-рано този месец.

Той заяви, че приветства сътрудничеството с двете страни, които след това ще могат да направят "технически препоръки" относно охраната на турската граница. Той добави, че в България се създава специално звено, съвместно с Европол, за борба с трафика на хора.

Планът за споделяне на митнически опит е част от "международен пилотен проект", стартирал през март при предишното правителство на България и частично финансиран от Европейската комисия, и е опит да се изгради доверие и да се покаже, че ние правим всичко възможно там, каза министър-председателят.

Пред журналисти в Брюксел премиерът изтъкна важната роля на Турция в ограничаването на нелегалната миграция. Той обяви намерението си в най-скоро време да започне разговори по този въпрос със своите турски партньори.

На срещата с Олаф Шолц е обсъдена и темата за преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Българската страна е потвърдила позицията си, че очаква да се реализират договорените условия, приети със заключенията на Съвета на ЕС през 2022 г., преговорната рамка и двустранните протоколи от заседанията на Междуправителствената комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство от 2017 г. Приемането на промени в Конституцията на нашата югозападна съседка би било добро начало в тази посока.