Декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО са внесли за гласуване в парламента група депутати от ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Има такъв народ".

Под проекта са се подписали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова, съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, знаково - депутатът от Движението Делян Пеевски, председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов и др.

Очаквано, сред вносителите няма депутати на "Възраждане", която подкрепя руската инвазия в Украйна. Липсват и такива от БСП. Също без изненада.

Липсата на представители на ПП пък от формацията обясниха с това, че Екатерина Захариева от ГЕРБ, която събирала подписите, много бързала. Даниел Лорер и Деница Симеонова, също членове на комисията по външна политика като Захариева, опитали да подпишат проекта в деловодството, но се разразил скандал, инспириран от бившата външна министърка, че го задържат. Депутати от ПП твърдят, че Захариева, Лорер и Симеонова са имали предварителна уговорка да се подпишат заедно. От ГЕРБ обаче контрират, че Захариева многократно е търсила Лорер по телефона, но безуспешно.

В декларацията парламентът посочва, че "очаква българското правителство, включително на предстоящата Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли 2023 г., да изразява позиция в подкрепа на членство в НАТО на Украйна след възстановяването на мира на нейна територия". Това е в унисон с позицията на съюзниците, че членството трябва да стане факт, но след прекратяване на бойните действия.

"Призовава Съюзниците да използват Срещата на върха във Вилнюс, за да очертаят ясни параметри по пътя към членството на Украйна в НАТО" - четем още. Мнозинството призовава с декларацията и за времева "рамка за присъединяването" и "конкретни параметри".

Декларацията започва с отчитане на обективните реалности. Подчертава се, че най-значимата заплаха за световния мир е "военната агресия и погазването на международно признати държавни гланици, суверенитета и териториалната цялост на държавите". 

"49-ото Народно събрание осъжда най-остро продължаващата непредизвикана и неоправдана пълномащабна война на Русия и престъпленията срещу Украйна и нейния народ", предлагат да се приеме още от ГЕРБ, ПП-ДБ и ИТН.

"За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, 49-ото НС настоява институциите в България да продължават да й оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна и военно-техническа подкрепа до пълното възстановяване на суверенитета й в международно признатите й граниици" - се посочва още в проекта за декларация на парламента.

Последното е ключово, тъй като по време на властването на президента Румен Радев военната помощ за Украйна се изчерпа до на практика еднократен акт. Служебното правителство, както и самият Радев многократно коментираха, че България няма какво повече да даде на нападнатата от Путин страна, без да ощети собствените си отбранителни способности.

Проектът е бил внесен вчера в деловодството на Народното събрание, като се очаква да бъде гледан и съответно гласуван следващата седмица. Очаква се и дежурният скандал в пленарна зала, чийто иинициатори без изненада ще са "Възраждане" и социалистическата партия.