Google планира да премахне връзките към канадски новини от резултатите от търсенето и другите основни продукти, веднага след като влезе в силан новият силно оспорван онлайн закон за новините в Канада, съобщи Gizmodo.

Канадските власти приеха, че големите технологични компании трябва да плащат на производителите на новини за съдържанието, което използват и възпроизвеждат. Причината е проста - Google, Facebook, Instagram и други в момента печелят пари от реклама, използвайки труда на медии по цял свят, без да плащат и стотинка за него.

Техногигантите обаче заплашват просто да спрат достъпа до медиите, ако законът влезе в сила - той вече е гласуван и скоро ще е с правна сила в Канада.

Същото обявиха преди дни и от Meta - компанията майка на социалните платформи на Марк Зукърбърг. Според тях законът е неизпълним и налага "данък за линк".

"Това създава несигурност за нашите продукти и ни излага на неограничени финансови отговорности само затова, че осигуряваме достъп на канадските потребители до новини от канадски издатели.

От година повтаряме, че това е грешният подход за подкрепа на канадската журналистика и може да доведе до значителни промени в нашите продукти", пишат от Google.

Според канадските власти обаче става дума за обикновено изнудване - и те засега нямат намерение да отстъпят.

Не само корпорациите обаче са критични към законопроекта - изпълнителният директор на американската НПО за защита на световната мрежа Internet Society Андрю Съливан също не е съгласен с новите закони. Според него те са добра идея на теория, но нарушават основния принцип, благодарение на който Интернет съществува.

"Ако бъдат приети в сегашния си вид, закони като този в Канада ще принудят платформите да сключват множество договори с голям брой медийни издания и точно да проследяват кои потребители се намират в коя държава", отбелязва той.

Meta или Google ще се изправят пред милиони долари глоби, ако не съобразят със закона. Това може да не изглежда много за две от най-капитализираните компании на планетата, но Съливан казва, че компромисът с канадския закон може да доведе до лавинообразен ефект по света.