Американската компания Google призова австралийският Върховен съд да отмени свое решение от 2020 г., защото би могло да има "разрушителен" ефект върху цялата Световна мрежа, съобщи Engadget.

В случая не става дума за някоя от множеството мултимилионни глоби, с които техногигантът бива наказван от регулатори все по-често в последните години. Австралийски адвокат успява да спечели дело за скромните 40 000 долара за клевета, но не просто срещу клеветникът, а и срещу търсачката Google, в която клеветата може да бъде открита.

Това създава сериозен правен прецедент, според който ищци могат да държат отговорни и онлайн платформите, които само дават хиперлинк до съдържание, срещу което се води дело. 

Любопитно е, че ищецът е адвокат - Джордж Дефтерос, защитавал през кариерата си обвиняеми за гангстерски убийства в Мелбърн, който се свързал с Google и поиска компанията да премахне статия от 2004 г., в която се съобщава, че прокуратурата е повдигнала срещу него обвинение във връзка със смъртта на трима души. Тези обвинения са паднали през следващата година - но са факт, заради което Google отказва да ги свали.

Съдът обаче стига со извода, че статията е намекнала, че Дефтерос може да би е бил близък с мелбърнските мафиоти. В крайна сметка апелативният съд в щата Виктория отхвърля опитите на Google да обжалва.

Казусът е подобен на този с чл. 230 в САЩ, ключова юридическа защита, благодарение на която в Световната мрежа съществуват всички популярни платформи като Facebook, Twitter, YouTube и много други. Той накратко гласи, че отговорност за съобщенията на потребителите в отворени платформи като социалните мрежи онлайн се носи от потребителите, а не от компаниите, които създават и поддържат платформите.

Според Google ефектът ще е също толкова лош, но дори по-всеобхватен. Те подчертават, че Върховният съд на Канада още през 2011 г. решава, че хиперлинк сам по себе си никога не е публикация на клеветническо съдържание.